Nedelja 09.08.2015.
05:11
B. Simonović - Vesti

Ispovest generala Đukića (3): Beograd opet ponižen

Lična arhiva
General Borislav Đukić

Posredstvom advokata Milorada Ivanovića, branioca uhapšenog generala, "Vesti" ekskluzivno prenose generalovu izjavu datu na saslušanju u Podgorici. Đukić je rekao da bi njegovo izručenje Hrvatskoj bilo veliki presedan i poniženje za Srbiju, ako se uzme u obzir postupanje zemalja u okruženju koje nisu ispoštovale zahteve Interpola Srbije, odnosno srpskog Tužilaštva za ratne zločine i isporučile tražene ratne zločince, kakvi su Ejup Ganić, Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Naser Orić i drugi.

- To poniženje je tim veće što se predmet "Perućac" već u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, gde se već utvrđuju činjenice i odgovornost. Mene u vezi s tim, dosad niko nije ni pozivao ni saslušavao, čak ni kao svedoka, jer je verovatno jasno da se u tome nije ni na koji način ogrešio ni general Mile Novaković, koji je, koliko znam, nekoliko puta saslušavan u vezi s tim, a pogotovu ja koji u to vreme nisam imao nikakve komandne uloge i nadležnosti. Ponavljam, na ovu poternicu gledam kao na politički, a ne pravni akt. Začuđujuće je to što je ona tek sada aktivirana, jer ja već 20 godina redovno dolazim i najmanje po mesec dana boravim u Herceg Novom. Tako sam došao i ove godine i mesec dana spokojno boravio, a onda kad sam sasvim legalnim i redovnim putem, kojim sam i došao u Crnu Goru, krenuo da se vratim, isprečila se policija - rekao je Đukić.

Advokat Ivanović je za "Vesti" rekao da je veoma indikativno što je baš u vreme velike pompe i proslave dvadesetogodišnjice zločinačke hrvatske akcije "Oluja" u Crnoj Gori aktivirana ta Tuđmanova poternica iz 1994. godine.

- Zašto baš sada, kada je naboj mržnje prema Srbima i Srbiji u Hrvatskoj ponovo dostigao usijanje? Neshvatljivo je zašto je MUP Crne Gore, suprotno pravu i pravnoj sigurnosti, sada postupio po toj poternici Interpola Zagreb, kad se zna da su te iskonstruisane i ispolitizovane poternice tada raspisivane s ciljem da Hrvatska zaštiti pripadnike svoje vojske i policije koji su u to vreme počinili na hiljade teških i do danas nekažnjenih zločin prema pripadnicima JNA i srpskom narodu u Hrvatskoj. Zbog tih zločina u hrvatskoj nisu vođeni postupci protiv generala-zločinaca, neki su čak i u Hagu oslobođeni iako su optužbe dokazane, a sada se neko setio srpskog generala Đukića i MUP Crne Gore požurio da ugodi toj želji. Samo ta činjenica, to što se sve događa u ovom trenutku hrvatske antisrpske euforije, bilo bi dovoljan dokaz i razlog za Đukićevo neizručenje jer je potpuno jasno da on tamo u ovako uzavreloj atmosferi ne bi imao pravično suđenje - ističe advokat Ivanović.

On navodi da naspram toga što ne postoji pravni osnov za izručenje i postupanje po jednoj takvoj poternici, postoje veoma jasni i veoma ozbiljni razlozi da se ona stavi van snage i čovek pusti na slobodu.

- To bi trebalo da se desi kako u interesu prava i pravde, tako i iz čisto humanih razloga da se čovek ozbiljno narušenog zdravlja ne izlaže takvim stresovima i opasnostima - zaključio je Ivanović.

Golgota advokata

Zanimljivo je da generala Đukića i njegovog branioca, advokata Milorada Ivanovića, osim starog prijateljstva vezuje i to što je i Ivanović preživeo i još preživljava sličnu golgotu. I on se našao na spisku optuženih za deportaciju muslimana iz Crne Gore 1992, ali još nema mira i nije dobio satisfakciju iako je pravosnažno oslobođen bilo kakve odgovornosti. Tužilaštvo još poteže vanredne pravne lekove, a sudovi u parničnom postupku još odugovlače da Ivanoviću naknade bar deo štete pretrpljene zbog toga što je deset godina bio onemogućen da radi i bavi se svojim poslom.

2024 © - Vesti online