Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.08.2015.
22:40
Srna A

"Hrvati bi trebalo da ćute za sva vremena"

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je Međunarodni sud pravde rekao da je "Oluja" etničko čišćenje, zbog čega Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili tu akciju, nego bi trebalo da ćute za sva vremena.

A. Čukić
Svima jasno da je reč o etničkom čišćenju: Savo Štrbac

Štbac je u sreu uveče u Banjaluci predstavio nove publikacije "Veritasa" koje svedoče o "Oluji", kao i celom prethodnom ratu, napominjući da je autor dva od tri naslova.

- Jedna od tih je knjiga "Hronika prognanih Krajišnika", u kojoj se nalaze tekstovi koje sam objavio u raznim biltenima, kao i kolumne objavljene u "Večernjim novostima" i "Politici" -  rekao je Štrbac pre početka promocije.

Prema njegovim rečima, u toj hronici nalazi se i deo istorije, i deo sadašnjosti, ali i malo budućnosti.

- Objavili smo i knjigu "Prohujalo sa olujom", koju smo preveli na engleski jezik, te su prevodioci sadržaj ove knjige prilagodili američkom tržištu. U toj knjizi se nalaze tekstovi iz ranijih mojih hronika, ali smo uvrstili i tekstove o događajima novijeg datuma - istakao je Štrbac.

On je naveo da se ova knjiga već nalazi u prodaji širom sveta, te da je za nju veliko interesovanje pokazala i grupa studenata iz Bostona, kojima je u Beogradu održao predavanje o ratu devedesetih godina prošlog veka na području Hrvatske i Krajine.

Štrbac je podsetio da je skoro Centar "Veritas" objavio i bilten koji je posvećen dvadestogodišnjici progona Srba u "Oluji".

- Njegov značaj je u tome što je prvi put objavljeno 7.210 imena ubijenih Srba na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine. Objavili smo potpunu analizu spiskova, posebno za celi rat, a posebno za "Oluju", te prevod izvoda presude Međunarodnog suda pravde - rekao je Štrbac.

On je pojasnio da je ova presuda objavljena na engleskom i francuskom jeziku, i to deo koji se odnosi na kontratužbu Srbije protiv Hrvatske, za zločin genocida u "Oluji", u kojem se nalaze ocene Suda šta je to što se desilo Srbima u toj akciji.

- Sud je rekao da je to etničko čišćenje zbog kojeg Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili "Oluju", nego bi trebalo da ćute za sva vremena - istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, sve knjige naišle su na veliko interesovanje publike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online