Sreda 05.08.2015.
22:40
Srna

"Hrvati bi trebalo da ćute za sva vremena"

A. Čukić
Svima jasno da je reč o etničkom čišćenju: Savo Štrbac

Štbac je u sreu uveče u Banjaluci predstavio nove publikacije "Veritasa" koje svedoče o "Oluji", kao i celom prethodnom ratu, napominjući da je autor dva od tri naslova.

- Jedna od tih je knjiga "Hronika prognanih Krajišnika", u kojoj se nalaze tekstovi koje sam objavio u raznim biltenima, kao i kolumne objavljene u "Večernjim novostima" i "Politici" -  rekao je Štrbac pre početka promocije.

Prema njegovim rečima, u toj hronici nalazi se i deo istorije, i deo sadašnjosti, ali i malo budućnosti.

- Objavili smo i knjigu "Prohujalo sa olujom", koju smo preveli na engleski jezik, te su prevodioci sadržaj ove knjige prilagodili američkom tržištu. U toj knjizi se nalaze tekstovi iz ranijih mojih hronika, ali smo uvrstili i tekstove o događajima novijeg datuma - istakao je Štrbac.

On je naveo da se ova knjiga već nalazi u prodaji širom sveta, te da je za nju veliko interesovanje pokazala i grupa studenata iz Bostona, kojima je u Beogradu održao predavanje o ratu devedesetih godina prošlog veka na području Hrvatske i Krajine.

Štrbac je podsetio da je skoro Centar "Veritas" objavio i bilten koji je posvećen dvadestogodišnjici progona Srba u "Oluji".

- Njegov značaj je u tome što je prvi put objavljeno 7.210 imena ubijenih Srba na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine. Objavili smo potpunu analizu spiskova, posebno za celi rat, a posebno za "Oluju", te prevod izvoda presude Međunarodnog suda pravde - rekao je Štrbac.

On je pojasnio da je ova presuda objavljena na engleskom i francuskom jeziku, i to deo koji se odnosi na kontratužbu Srbije protiv Hrvatske, za zločin genocida u "Oluji", u kojem se nalaze ocene Suda šta je to što se desilo Srbima u toj akciji.

- Sud je rekao da je to etničko čišćenje zbog kojeg Hrvati, da su malo objektivniji i racionalniji, ne bi slavili "Oluju", nego bi trebalo da ćute za sva vremena - istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, sve knjige naišle su na veliko interesovanje publike.

2024 © - Vesti online