Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.07.2015.
11:42
Tanjug A

Predsedništvo BiH oduševljeno Vučićevim dočekom

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da poseta Beogradu u sredu nikoga nije ostavila ravnodušnim, kao i da je srpski premijer Aleksandar Vučić bio sjajan domaćin koji je dao primer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste. I srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ima samo reči hvale o Beogradu i Vučiću.

Tanjug
Bilo je tu svega: "Tako se dočekuju prijatelji"

Srbija i BiH su, kaže, uhvatile dobar ritam, izdigle se iznad svoje istorije i okrenule budućnosti, rekao je Čović u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama. Sada je, kaže, došlo vreme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu.

- Mislim da će sve to vrlo brzo biti prepoznato od naših prijatelja spolja, koji uvek jednim okom gledaju šta se događa na području zapadnog Balkana - naveo je Čović i ocenio da je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu bila "jako topla", te da je u samo par sati pokazano, kako je rekao, da uistinu možemo da vodimo politiku na drugačiji način.

- Premijer (Srbije Aleksandar) Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja - rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Razgovaralo se, kaže, o svim mogućim temama i u zatvorenim razgovorima, što nije bilo izloženo svetlu javnosti.

- Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, kabineta, vlada - rekao je Čović i dodao da su predsedavajući Saveta ministara i njegova dva zamenika već obavešteni o područjima u kojima se očekuje saradnja - namenska industrija, pristup zajedničkim tržištima u svetu, infrastrukturi, putnoj, železničkoj mreči, energetici i, naravno, turizmu.

Najavio je da će se u narednih petnaestak dana razgovarati o tim temama kako bi se videlo gde su nam zajedničke tačke i kako one mogu biti realizovane.

- To bismo onda sve mogli prezentovati na regionalnoj konferenciji u Beču u avgustu. U septembru idemo ka tome da imamo zajedničku sednicu Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

"Pozvaćemo Nikolića"

Dogovor je, kaže, da ovo ne bude samo kurtoazna poseta Beogradu, nego da se bavimo konkretnim, životnim pitanjima.

Tanjug
Sledeći je Nikolić

Čović je rekao da će pozvati predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zvanično poseti BiH u oktobru.

- Nakon što je Nikolićeva poseta Sarajevu odložena, time ćemo pokazati i da se odnosi u BiH menjaju jer želimo okrenuti jednu novu stranicu kredibilnosti kako Brisel gleda prema nama. I pre smo imali velike posete iza kojih su onda nastupale velike pauze. Ali ova poseta uistinu nikog nije ostavila ravnodušnim, pa čak je bilo i onih koji su mislili da će to biti neko sitno pokriće za događaje u Potočarima 11. jula - rekao je Čović i dodao da je ovom posetom uhvaćen dobar ritam i da je došlo vreme da gledamo ispred sebe.

Ivanić: Najveći događaj - iskren razgovor Izetbegovića i Vučića

Iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događajima u Potočarima, u okviru posete Beogradu u sredu, najveći je događaj i otvara prostor istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

"Dodik - Ozbiljan političar avanturista"

Govoreći o najavljenom održavanju referenduma o radu pravosudnih institucija BiH, Ivanić kaže:

- Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena.

Taj razgovor se, kako kaže, dogodio daleko izvan kamera i novinara i "otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se tako nastavi, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka". Ivanić, međutim, nije želeo da govori o detaljima tog razgovora.

Za sarajevsko "Oslobođenje" on je posetu Beogradu ocenio "izuzetno prijatnom".

- To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno hteo pokazati, potruditi da bude dobar domaćin - rekao je on.

Pretpostavlja, kaže, da su tu dva razloga - da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima posle događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavlja da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka.

- I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopšte davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima - rekao je Ivanić, koji izuzetno važnim smatra da je do te posete došlo.

POVEZANE VESTI

Petak 24.07.2015. 17:39
Иди бегај, па ја вам кажем да је тај моја школа. Нема грешке
Petak 24.07.2015. 19:26
Je/bo vam Musliju ma/ter a vi njemu!
Petak 24.07.2015. 20:12
" Mislim da će sve to vrlo brzo biti prepoznato od naših prijatelja spolja," Ха, пази га муфлон...има пријатеље споља...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online