Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.07.2015.
20:07
Tanjug A

Američki tajni dokument: SAD, VB i Fr predale Srebrenicu Mladiću

Američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, 1995. godine prepusti snagama Ratka Mladića. To praktično znači da, iako je Evropski sud pravde u Hagu konstatovao da Srbija nije sprečila genocid u Srebrenici, dokumenti ukazuju da Srbija nije jedina odgovorna za nečinjenje.

Reuters
Licemerno od Klintona: Na komemoraciji u Srebrenici, ali bez preuzimanja dela odgovornosti

Skidanje oznake tajnosti sa oko 2.000 stranica dokumenata administaracije američkog predsednika Bila Klintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995. godine i zločina koji je usledio nad muškim stanovništvom Srebrenice.

Mesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzela je oko 400 "plavih šlemova" za taoce, kako bi sprečila NATO da bombarduje položaje VRS.

- Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučile da supenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je postavljena - naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd Al Husein.

Francuska novinarka Florens Artman, bivša portparolka Tužilštva Tribunala u Hagu, u svojoj knjizi "Slučaj Srebrenica - političko krvoproliće" tvrdi da je pad Srbrenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

- U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost, bez posebene pažnje i zahteva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu, da spasi svaki život. Nažalost, taj dogovor nije išao do te dimenzije - navela je Artman u svojoj knjizi.

Reuters
Holanđani u Srebrenici nisu imali pojma za dogovor velikih sila

Holandski bataljon "plavih šlemova", koji je direktno bio odgovoran za bezbednost Srebrenice, nije bio obavešten o dogovoru velikih sila.

- 29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vreme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno sa Britancima i Francuzima. Holandska Vlada o tome nije obaveštena kao ni bošnjačka Vlada - izjavio je Bart Nijpels, koautor filma "Zašto je Srebrenica morala pasti"?

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi, Holanđani su uputili dva zahteva za vazdušnu podršku NATO, ali je oba odbio zapovednik UNPROFOR, francuski general Bernar Žanvije.

- Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku, generalni sekretar Akaši je odobrio, ali samo pod jednim uslovom - vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo - ocenio je Al Husein.

Posle emitovanja filma "Zašto je Srebrenica morala pasti" na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci. Posle izveštaja o Srebrenici, holandska vlada je 2002. godine podnela ostavku iz moralnih razloga, jedina preuzevši političku odgovornost za to što holandski bataljon u Srebrenici nije sprečio zločin.

- Trenutno proučavamo nove podatke. Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Posle toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima - saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online