Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 05.07.2015.
12:04
Srna A

Supertajni dokumenti otkrivaju istinu o Srebrenici?

"Nedavno otkriće 'supertajnih' dokumenata, koje su objavili holandski mediji, potvrđuje da je zvanična 'istina' u vezi sa Srebrenicom, koja se svetu pokušava predstaviti, najobičniji falsifikat, a da su Amerika, Francuska i Britanija podstrekavale zločine u BiH", smatra Božidar Spasić, nekadašnji operativac Službe državne bezbednosti bivše SFRJ i Srbije.

Reuters
Grafit koji su za sobom ostavili holandski vojnici na zidu zgrade u nekadašnjoj "sigurnoj zoni" u Potočarima kraj Srebrenice

Spasić ističe da ne bi bio iznenađen kada bi se uskoro pojavili materijalni dokazi koji pokazuju da je o planu zapadnih sila o žrtvovanju srebreničkih Bošnjaka do tančina bio upoznat i bošnjački ratni lider Alija Izetbegović.

- Dokumenti do kojih su došli Holanđani, a koji pokazuju da su vlade SAD, Francuske i Velike Britanije svesno blokirale naredbu o vazdušnim udarima na položaje Vojske Republike Srpske (VRS) u okolini Srebrenice u leto 1995. godine, pokazali su da je prava istina o Srebrenici potpuno drugačija od one koju već dve decenije pokušavaju da serviraju svetskom javnom mnenju - rekao je Spasić za "Pres Republika Srpska".

On tvrdi da su navedeni dokumenti preuzeti sa "Vikiliksa" potpuno verodostojni, a da je reč o tajnim dokumentima koji su preko raznih kanala uzeti iz sedišta američke, britanske i francuske vlade.

Spasić smatra da je objavljivanje tih dokumenata veoma značajno za inicijativu koju su u Savetu bezbednosti pokrenule Republika Srpska, Srbija i Rusija.

- Ne može isključivo srpski narod biti optužen za tragediju koja se tamo dogodila. Zanimljivo je da oni koji se zalažu za usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici dobro znaju šta se tamo zaista događalo u leto 1995. godine - rekao je Spasić.

Kaže da ne veruje da će Holanđani dobiti zvanično objašnjenje od Amerikanaca, Britanaca i Francuza, ukoliko ga zatraže, u vezi sa nedavno objavljenim dokumentima, ističući da je savršeno jasno da su ove tri velike sile podstrekavale zločin u Srebrenici, ali i druge zločine u BiH, kao i da će to pokušati da zataškaju.

- Mislim da će ova gužva i galama trajati dok ne bude završena ovogodišnja komemoracija u Srebrenici, a posle toga će sve ponovo biti gurnuto u drugi plan - smatra Spasić.

Na pitanje zašto o svemu ovome nije pričala Rusija, koja važi za tradicionalnog srpskog saveznika, Spasić je napomenuo da niko ranije nije objavljivao dokumente poput ovih koje je nedavno objavio "Vikiliks".

- Ako su te dokumente eventualno imale ruske tajne službe, ili neke druge strane agencije, verovatno ih nisu objavljivale da ne bi dovele u opasnost izvore koje imaju na Zapadu - smatra Spasić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.07.2015. 13:52
Боје се истине, да се не открије! Зато сада крећу да замећу траг и окрећу причу на другу страну! Истина је дубоко закопана, са неколико слојева лажи преко! Истина није у новинама и телевизији сигурно! И све што дође као последица такве "истине", мора, АЛИ МОРА, да има повратну реакцију с наше стране!
Nedelja 05.07.2015. 17:57
Nije maca pojela komentare. Samo, onaj osecaj da se borimo protiv vetrenjaca. Kolkio god mi znali da je u pitanju montaza i manipulacija, opet, bez obzira na dokaze, bez obzira na cast i postenje, gura se drugacija prica u kojoj narod, koji je najvise u Evropi (bez Rusa) stradao u dvadesetom veku (onaj narod, po&ijen, proteran, obespravljen...) treba da postane "genocidan" narod. Osveta Nemaca za sve sto smo im uradili u tom istom veku. I nemojte odmah upreti prstom u Nemce! Oni su, kao sto jesu uvek otvoreni i uvek znamo gde smo. Problem su, oni, sto, kada to njima odgovara (i nasem vrlom Aleksandru, Prvom, Velicanstvenom), glume "prijatellje" - Engleska, Amerika, Francuska.... I na sve nacine, samo da nas udalje od nasih prirodnih saveznika Rusa! A zapamtite, za vjek i vjekova: Jedino okretanje bratskoj Rusiji i vezivanje nase sudbine za njenu sudbinu moze (moze, ali ne mora, jer samo opstanak Rusije bi znacio i nas opstanak) do nekle garantovati opstanak Srbije i srpstva! Sve drugo sto baljezgaju idioti je odraz moralne i mentalne propasti Srba!
Nedelja 05.07.2015. 14:54
Pojam genocida je vrlo jasan u medju narodnom pravu.Neselektivno fizicko unistavanje naroda ili njegovi djelova nije izvrseno nad muslimanima u ni jednom djelu bosne. Ako nesto ima karakter genocida u proslom ratu u bosni onda je to neselektivno unistavanje vise hiljada Srba od strane jedinica nasera orica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online