Nedelja 12.07.2015.
20:07
Tanjug

Američki tajni dokument: SAD, VB i Fr predale Srebrenicu Mladiću

Reuters
Licemerno od Klintona: Na komemoraciji u Srebrenici, ali bez preuzimanja dela odgovornosti

Skidanje oznake tajnosti sa oko 2.000 stranica dokumenata administaracije američkog predsednika Bila Klintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995. godine i zločina koji je usledio nad muškim stanovništvom Srebrenice.

Mesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzela je oko 400 "plavih šlemova" za taoce, kako bi sprečila NATO da bombarduje položaje VRS.

- Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučile da supenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je postavljena - naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd Al Husein.

Francuska novinarka Florens Artman, bivša portparolka Tužilštva Tribunala u Hagu, u svojoj knjizi "Slučaj Srebrenica - političko krvoproliće" tvrdi da je pad Srbrenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

- U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost, bez posebene pažnje i zahteva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu, da spasi svaki život. Nažalost, taj dogovor nije išao do te dimenzije - navela je Artman u svojoj knjizi.

Reuters
Holanđani u Srebrenici nisu imali pojma za dogovor velikih sila

Holandski bataljon "plavih šlemova", koji je direktno bio odgovoran za bezbednost Srebrenice, nije bio obavešten o dogovoru velikih sila.

- 29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vreme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno sa Britancima i Francuzima. Holandska Vlada o tome nije obaveštena kao ni bošnjačka Vlada - izjavio je Bart Nijpels, koautor filma "Zašto je Srebrenica morala pasti"?

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi, Holanđani su uputili dva zahteva za vazdušnu podršku NATO, ali je oba odbio zapovednik UNPROFOR, francuski general Bernar Žanvije.

- Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku, generalni sekretar Akaši je odobrio, ali samo pod jednim uslovom - vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo - ocenio je Al Husein.

Posle emitovanja filma "Zašto je Srebrenica morala pasti" na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci. Posle izveštaja o Srebrenici, holandska vlada je 2002. godine podnela ostavku iz moralnih razloga, jedina preuzevši političku odgovornost za to što holandski bataljon u Srebrenici nije sprečio zločin.

- Trenutno proučavamo nove podatke. Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Posle toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima - saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije. 

2024 © - Vesti online