Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 20.06.2015.
13:42
Tanjug A

Služen parastos jadovničkim žrtvama: Ustaše ubile više od 40.000 (uglavnom Srba)

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Hrvatskoj, danas (20. jun) je služen parastos povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, kada su ustaše na najsvirepiji način ubile više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba.

Reuters
Ne sme se zaboraviti - ubijeni su na najsvirepiji način! (Foto: Ilustracija)

Parastos jadovničkim žrtvama služili su sveštenici Eparhije gornjokarlovačke i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve, prenela je RT RS.

Predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941" Dušan Bastašić izjavio je da je Šaranova jama strašno mesto, kao i druge kraške jame na čijem se dnu nalaze posmrtni ostaci nevino stradalih srpskih mučenika. On je rekao da, nažalost, ni 74 godine nakon zločina još nisu ekshumirani i na dostojanstven način sahranjeni posmrtni ostaci jadovničkih žrtava.

Bastašić je rekao da još nema imena na spomen obeležju koje je nedavno podignuto na platou ispred Šaranove jame na Velebitu, jer to ne dozvoljavaju hrvatske vlasti. On je naveo da će se danas jedna grupa hodočasnika uputiti prema mestu, gde je bio logor Jadovno, dok će manji dio hodočasnika iz Karlobaga uploviti u uvalu Slana na ostrvu Pag, gde će biti služen parastos i postavljen osveštani krst za više od 8.000 pobijenih u paškom kamenjaru i utopljenih u moru paških vrata.

Parastosu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, sekretar u Ministarstvu rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske Slavko Perić, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, predsednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula, te potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona.

Obeležavanje Dana sećanja na Jadovno 1941. organizovali su Eparhija gornjokarlovačka i Udruženje građana Jadovno 1941.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Subota 20.06.2015. 23:22
Brišete komentare jer smatrate da srpske žrtve nisu žrtve.Pun su vam usta Srebrenice i njenih nepostojećih žrtava-sramota.
Subota 20.06.2015. 15:54
Srpski narode,stradalniče i ovog i prošlog i onog tamo i kozna kojeg još isper i iza.Čuješ li bože ovu molitvu-tužbalicu nad gobbom jednog paćenika_Srbije,ili je i tvoje uho nedostižno.ili je i tvoja reč u grlu zastala ili je i tvoja suza presahla-čuješ li bože ovu molitvu-žalosnicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online