Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 02.06.2015.
06:47
B. S. - Vesti A

Uklanjaju tablu srpskim herojima

Tabla sa natpisom da su srpski vojnici oslobodili Budvu, postavljena 1931. godine, biće uklonjena jer "ono što na njoj piše ne odgovara istorijskim činjenicama", najavila je Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, a prenose podgoričke "Vijesti".

en.wikipedia.org
Crnogorske vlasti pokušavaju prekrajanje istorije u Budvi

Ona je kazala da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen obeležja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču "srpskim oslobodiocima Budve" ako Opština ne podnese inicijativu za uklonjenje. Međutim, pošto u Opštini Budva ne postoji spremnost za pokretanje inicijative za uklanjanje spomen-ploče zbog "letnje sezone i mogućeg efekta koje bi to imalo na okruženje i dolazak srpskih gostiju", Lidija Ljesar je najavila da će tabla biti uklonjena po drugom osnovu!

- Imamo pravo da delujemo po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Kroz projekat o revalorizaciji Starog grada tretiraćemo ovo kulturno dobro i sve ono što nije kulturni sloj i ne odgovara istorijskim činjenicama, a što degradira to kulturno dobro, biće uklonjeno - rekla je Ljesar.

Spomen-ploča je postavljena 1931. godine iznad Veljih vrata na ulazu u Stari grad, a Komisija za podizanje spomen-obeležja Ministarstva kulture konstatovala je da ono što na njoj stoji ne odgovara istorijskim činjenicama. Na ploči postavljenoj ispod Venecijanskog lava uklesane su reči:

"Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne Srpske vojske koja posle junačnih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva". Iznad tog napisa uklesane su reči Petra Drugog Petrovića Njegoša: "Pokolenja dela sude..."

Zašto 1931. godina?

Lidija Ljesar je rekla da čudi činjenica da je tabla postavljena 1931, a ne odmah 1918. godine.
- Ako smo mentalitet kakav jesmo, pa volimo odmah ordenje i znamenje da dajemo, tadašnja vlast je vrlo spretno znala da to spomen-obeležje ne bi 1918. pilo vodu. Ali, isto tako brzo zaboravljamo i brzo usvajamo novo, pa je tako spomen-obeležje 1931. prošlo među Budvanima - rekla je ona.

Ljesareva kaže da 8. novembra 1918. Austrougarska nije postojala i da su članice tadašnje Austrougarske monarhije nedeljama pre toga proglasile nezavisnost u svojim parlamentima, pa tako ni 8. novembra nije bilo oslobađanja Budve!

POVEZANE VESTI

Utorak 02.06.2015. 07:06
Baš me briga, kad su u po N. Sada skidali tablu sa imenom Srđana Aleksića, niko nije trepnuo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online