Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 31.05.2015.
13:08
Srna A

Budva: Uklanjaju spomen ploču srpskim oslobodiocima grada

Tabla sa natpisom da su srpski vojnici oslobodili Budvu, postavljena 1931. godine biće uklonjena jer "ono što na njoj piše ne odgovara istorijskim činjenicama", najavljeno je iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore.

en.wikipedia.org
Budvanima ne smeta: Opština nije spremna da pokrene inicijativu za uklanjanje spomen ploče

Generalni direktor Direktorata Lidija Ljesar rekla je da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen obeležja nema pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču "srpskim oslobodiocima Budve" ako Opština ne podnese inicijativu za uklanjenje, ali je najavila da će ona biti uklonjena po drugom osnovu, prenose podgoričke "Vijesti".

Opština nije spremna

Projekat revalorizacije kulturnih dobara, čiji je Ljesarova autor, okupio je 250 stručnjaka koji su radili u 50 timova. Jedan tim se bavio Starim gradom pod njenim mentorstvom i evidentirao "sve ono što je devalvirano". U Opštini Budva ne postoji spremnost za pokretanje inicijative za uklanjanje spomen ploče zbog, kako je "Vijestima" rečeno, letnje sezone i mogućeg efekta koje bi to imalo na okruženje i dolazaka srpskih gostiju.

- Imamo pravo da delujemo po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Kroz projekat o revalorizaciji Starog grada tretiraćemo ovo kulturno dobro i sve ono što nije kulturni sloj, što ne odgovara istorijskim činjenicama, a što degradira to kulturno dobro, biće uklonjeno - rekla je Ljesarova.

Napominjući da iznosi lični stav kao stručnjak i stav Komisije za podizanje spomen obeležja, Ljesarova je rekla da ta ploča ne može biti tretirana kao kulturni sloj.

- Kulturni sloj nije spomen obeležje, već ono o čemu priča to spomen obeležje. Spomen obeležje je u stvari 24-satni saobraćajac, koji upućuje kojim putem treba ići. Ovaj saobraćajac iznad ulaznih vrata u Budvi nije dobar i izaziva kolaps u saobraćaju - tvrdi ona.

Spomen ploča je postavljena 1931. godine iznad Veljih vrata na ulazu u Stari grad, a Komisija za podizanje spomen obeležja Ministarstva kulture konstatovala je da ono što na njoj stoji "ne odgovara istorijskim činjenicama".

Nalaz je dostavila Opštini Budva, koja jedina po Zakonu o podizanju spomen obeležja može inicirati uklanjanje sporne ploče.

Na ploči, postavljenoj ispod Venecijanskog lava, uklesane su reči: "Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne Srpske vojske koja posle junačnih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva". Iznad tog napisa uklesane su reči Petra Drugog Petrovića Njegoša: "Pokolenja dela sude..."

Ljesarova navodi da 8. novembra 1918. Austrougarska nije postojala, a članice tadašnje Austrougarske monarhije su nedjeljama pre toga proglasile nezavisnost u svojim parlamentima.

Ona kaže da bi se, na primer, kulturnim slojem smatralo da je na mestu spomen ploče bio grb Karađorđevića jer to ima istorijskog utemeljenja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.05.2015. 13:14
Ovi crnogorci - CR ... NI srbi !
Nedelja 31.05.2015. 14:36
Razjareni Crnogorac na Divljem Zapadu ulazi u salun i okupljenim kaubojima kaže: - Ako smjesta ne vratite konja kojega ste mi ukrali, uradiću isto što je moj đed uradio kad su tako njemu ukrali konja! Zbunjeni kauboji se pogledaju, malo razmisle i odluče da mu vrate konja. Crnogorac uzjaše i krene prema izlazu iz grada kad ga zaustavi gradonačelnik: - Stani! Molim te, kaži nam šta je to tvoj đed uradio kad su njemu ukrali konja? - Vratio se kući pješke..........Zaposlio se Crnogorac kao čuvar groblja.Posle izvesnog vremena prijatelj ga poseti na radnom mestu i pita ga : Kako je,čoče ? - Loše . - A što ? - Ne valja,čoče,svi ležu,a ja sjedim ..........Pita Crnogorac ženu : Koliko je sati ? - Za pet minuta biće deset . - Nisam pitao koliko će biti za pet minuta nego sam pitao koliko je sada .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online