Utorak 02.06.2015.
06:47
B. S. - Vesti

Uklanjaju tablu srpskim herojima

en.wikipedia.org
Crnogorske vlasti pokušavaju prekrajanje istorije u Budvi

Ona je kazala da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen obeležja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču "srpskim oslobodiocima Budve" ako Opština ne podnese inicijativu za uklonjenje. Međutim, pošto u Opštini Budva ne postoji spremnost za pokretanje inicijative za uklanjanje spomen-ploče zbog "letnje sezone i mogućeg efekta koje bi to imalo na okruženje i dolazak srpskih gostiju", Lidija Ljesar je najavila da će tabla biti uklonjena po drugom osnovu!

- Imamo pravo da delujemo po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. Kroz projekat o revalorizaciji Starog grada tretiraćemo ovo kulturno dobro i sve ono što nije kulturni sloj i ne odgovara istorijskim činjenicama, a što degradira to kulturno dobro, biće uklonjeno - rekla je Ljesar.

Spomen-ploča je postavljena 1931. godine iznad Veljih vrata na ulazu u Stari grad, a Komisija za podizanje spomen-obeležja Ministarstva kulture konstatovala je da ono što na njoj stoji ne odgovara istorijskim činjenicama. Na ploči postavljenoj ispod Venecijanskog lava uklesane su reči:

"Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne Srpske vojske koja posle junačnih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva". Iznad tog napisa uklesane su reči Petra Drugog Petrovića Njegoša: "Pokolenja dela sude..."

Zašto 1931. godina?

Lidija Ljesar je rekla da čudi činjenica da je tabla postavljena 1931, a ne odmah 1918. godine.
- Ako smo mentalitet kakav jesmo, pa volimo odmah ordenje i znamenje da dajemo, tadašnja vlast je vrlo spretno znala da to spomen-obeležje ne bi 1918. pilo vodu. Ali, isto tako brzo zaboravljamo i brzo usvajamo novo, pa je tako spomen-obeležje 1931. prošlo među Budvanima - rekla je ona.

Ljesareva kaže da 8. novembra 1918. Austrougarska nije postojala i da su članice tadašnje Austrougarske monarhije nedeljama pre toga proglasile nezavisnost u svojim parlamentima, pa tako ni 8. novembra nije bilo oslobađanja Budve!

2024 © - Vesti online