Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.05.2015.
12:34
Tanjug A

"Džihad i velika Albanija iza Kumanova"

Situacija u Makedoniji je veoma ozbiljna i, nakon oružanih sukoba u Kumanovu, evropske institucije su to shvatile, rekao je izaslanik EP Ivo Vajgl.

Reuters
Kumanovo: Evropa shvatila ko stoji iza napada

On nije isključio mogućnost da je to bio obračun radikalnih islamista, ali i boraca za "veliku Albaniju".

Vajgl, koji je jedan od trojice posrednika u pregovorima sa makedonskim liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim i opozicionog SDSM-a Zoranom Zaevim o prevazilaženju višemesečne političke krize, kaže da su problemi u Makedoniji višeslojni.

- Imamo posttranzicijsku situaciju u kojoj je glavno kako zgrabiti što veći deo državne imovine iz bivše Jugoslavije, a stepen korumpiranosti je visok. Unutar etničkih grupa postoje interesi na koje se velikim delom utiče spolja - rekao je Vajgl u intervjuu zagrebačkom "Večernjem listu".

Upitan da li govori o Albaniji, Vajgl je rekao:

- Mislim na Albance kod kojih je teško odrediti ko predstavlja autentičnu albansku političku i društvenu strukturu, a koga je moguće usmeravati u okviru ideje o kojoj niko ne želi govoriti, ali ona je tu. Ideja " velike Albanije".

On je podsetio da i albanski premijer Edi Rama preti Makedoniji vetom za NATO.

Situacija je, ističe Vajgl, složena i zato incident u Kumanovu može objasniti samo nezavisna istraga.

Ukazao je, međutim, da ima dosta indicija za pretpostavku da sukobi u Kumanovu imaju veze sa radikalnim islamizmom.

- Neki od tih ljudi koji su u Kumanovu učestvovali u - očito - vrlo profesionalnoj terorističkoj akciji, borili su se u Siriji i Iraku. Oni znaju s kojom su idejom došli u Kumanovo. A to je džihad i širenje na evropsko tlo radikalnog islama. Dopuštam da su tu i drugi motivi - velika Albanija ili povezanost s domaćom političkom scenom, iako teško verujem u to da je bilo ko spreman preuzeti odgovornost za smrt osmoro policajaca - naveo je.

Čini se, kaže, da su upravo zbog Kumanova u evropskim institucijama shvatili da je situacija izuzetno opasna, da se njome može manipulisati spolja i da može prerasti u regionalni sukob.

- Ja to nikada nisam isključivao i verujem da je garancija za stabilnost regiona samo članstvo u EU i verovatno u NATO-u iako imam rezerve u vezi s NATO-om kao globalnim policajcem - naveo je.

Na opasku da Makedoniju ne naziva bivšom jugoslovenskom repubilkom, Vajgl kaže da je to "apsurdna denominacija".

- Po toj bih logici mogao reći da sam iz nekadašnje jugoslovenske republike Slovenije ili bivše austrougarske pokrajine Kranjske. Potpuno je apsurdno i iracionalno da Grčka, koja traži od nas razumevanje i pomoć, pokazuje tako malo solidarnosti za susede i nerazumevanje za to da se nepriznavanjem Makedonije stvara žarište krize na njihovim granicama - rekao je Vajgl.

Prema njegovim rečima, spor o imenu je bilateralni spor, isto kao što je razgraničenje Hrvatske i Slovenije, a koje je Slovenija iskoristila za blokadu Hrvatske.

- Nikad nisam bio za to da se države bivše Jugoslavije međusobno ucenjuju. Moj je stav bio, i kao ministra spoljnih poslova i predsednika Odbora za spoljne poslove, da države sporove reše pre ulaska u EU, jer ta pitanja nekim slučajevima postaju oružje nacionalista. Već na obzoru vidim sledeće sporove: Hrvatska i Srbija, Hrvatska i BiH, pa BiH i Crne Gore - rekao je Vajgl.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.05.2015. 18:37
Kakav džihad i velika albanija_A m e r i k a!!!!!!!!!!!!!!
Ponedeljak 25.05.2015. 13:20
Текст је (наравно) злонамеран и скрива праву природу напада на суверенитет Македоније! Циљ је да се скрене пажња тзв. међународне заједнице на "злостављање" шип-тара у Македонији и провоцирање нових неприхватљивих услова за Македонију, као што је било са нама! Подела друштва, а самим тим и територија, је главна опција па би шипоси добили оно што желе а Македонци изгубили! Војна акција је искључена па је овакав план и једини остварив! Углавном, Европа је та која ствара Велику Шип-тарију на територији туђих земаља!
Ponedeljak 25.05.2015. 12:39
Iza kumanove stoj Srbija i sadasna vlada Makedonije (teroristi)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online