Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.05.2015.
10:20
Tanjug A

"Još uvek nejasno šta se krije iza napada u Kumanovu"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl smatra da događajima u Kumanovu treba posvetiti posebnu pažnju i da ti sukobi još nisu rasvetljeni. On je u intervjuu za "Danas" rekao da kao izvestilac za Makedoniju nema dobar pregled tamošnje situacije.

wikipedia/Security and Defence Agenda
Ivo Vajgl

Vajgl je naveo da ne bi hteo da komentariše nikakve izjave koje se odnose na događaje u Kumanovu i oko toga, kao i da te događaje treba vrlo odgovorno proučiti i dati neki konkluzivan odgovor na sva ta pitanja.

- Situacija je jako kompleksna i odnosi političkih snaga, njihovi programi, njihove namere nisu jasne, ako ih čovek gleda izdaleka - rekao je on i dodao da o Makedoniji "znamo to što nam je posredovala Evropska komisija u svom izveštaju o napretku i na osnovi tih podataka mi smo i u Evropskom parlamentu usvojili rezoluciju prošlog marta čija je bitna suština podrška makedonskom putu prema evropskim integracijama, naravno posebno prema EU, ali i prema NATO".

- Poznajući aktuelne stvari, događaje mi smo naglasili i potrebu produktivnog i odgovornog dijaloga najvećih političkih stranaka sa ciljem da se politička kriza prevaziđe. A naglasili smo i to da sve optužbe koje su bile između predstavnika dve najveće stranke, jedne vladajuće i jedne opozicione, da te optužbe treba proučiti na objektivan način, na nepristrasan način i ako se pokaže da su optužbe zasnovane na činjenicama, odgovorni treba da povuku i konsekvence.

On u intervjuu rekao da nije hteo da se bavi nikakvim spekulacijama, komentarima, već je rekao da ga interesuju bitne činjenice, "a u makedonskoj situaciji je posebno neophodno da su te činjenice proverene i dovoljno transparentne da se mogu razumeti".

Na pitanje da li smatra da su događaji u Kumanovu incident ili pojava kojoj bi regionalno trebalo posvetiti posebnu pažnju, Vajgl je rekao da bi trebalo posebnu pažnju takvom događaju.

- Međutim, on još nije raščišćen, nije još rasvetljen sa svih strana. Još uvek se javljaju razne hipoteze o tome zašto je i kako je do toga došlo. Više je nego potrebno da se tu obavi jedna temeljita istraga, na to obavezuju i žrtve koje su tamo pale - rekao je on.

Što se tiče makedonske ekonomije, on je rekao:

- Mi smo konstatovali taj porast stope rasta i smanjenje nezaposlenosti i činjenicu da su sprovedene brojne reforme u ekonomiji. Medutim, ja se ne bih usudio dati neku konkluzivnu ocenu o tome kakvo je stanje makedonske ekonomije u ovom trenutku. To najbolje znaju Makedonci sami - zaključio je Vajgl u razgovoru za "Danas".

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 10:29
"Ne mogu da verujem" da još nije utvrđeno šta se dogodilo u Kumanovu ? Kako to da Evropski izvestilac to nije utvrdio a znalo se i pre nego što je poslat da utvrdi "istinu" šta je istina ? "Istina je da su šip.ari napadnuti u Kumanovu od Makedonskih terorista" . Tako će glasiti izveštaj EU izvestioca ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online