Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.05.2015.
07:45
Ž. Marković - Vesti A

Politika jača od fudbala

Utakmica fudbalskih reprezentacija Republike Srpske i Srbije ipak neće biti odigrana jer je tako odlučila UEFA, pravdajući se lošom bezbednosnom situacijom na Balkanu! Bilo je planirano da meč bude odigran 15. juna u Banjaluci, ali treba priznati da je sve vezano za ovu utakmicu bilo previše nategnuto i prepuno spekulacija.

Fonet
Zbog albansk eprovokacije sa dronom UEFA žestoko kaznila Srbiju

Priča o odigravanju meča postoji već dve godine, pominjalo se nekoliko termina, ali svaki put bi se isprečili administrativni problemi. Saglasnost za odigravanje meča dao je i Fudbalski savez BiH, ali glavnu reč morala je dati UEFA.

- Posle prikupljenih informacija u vezi sa davanjem dozvole, verujemo da bi meč mogao da izazove određene bezbednosne probleme, posebno ako uzmemo u obzir znatan broj incidenata na fudbalskim utakmicama u regionu, kao i trenutne probleme sa disciplinom u ligi vašeg protivnika.

Nama je sigurnost najvažnija i obaveštavamo Vas da nismo u poziciji da odobrimo utakmicu. Ako se uslovi poboljšaju u bliskoj budućnosti, ova odluka će biti preispitana - navedeno je dopisu UEFA koji je poslat na adresu Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ispostavlja se da je problem u Srbiji, što i nije nelogično s obzirom na nedavna dešavanja na utakmicama srpskog nacionalnog tima, odnosno na slučaj "dron" i Đenova. Ne treba ovde zanemariti ni politički ugao cele priče, jer sasvim je sigurno da bi utakmica dva srpska tima dodatno pojačala tenzije, pre svega u BiH. Političari u Srpskoj zasad su suzdržani od komentara, ali u nezvaničnim razgovorima priznaju da bi utakmica sasvim sigurno bila i prvorazredni politički događaj u prilično nestabilnom vremenu.

Istovremeno, u Fudbalskom savezu RS su već počeli da traže drugog protivnika. Predsednik FSRS Mile Kovačević rekao je banjalučkim medijima da će se najverovatnije potpuno odustati od odigravanja utakmice sa Srbijom.

- Kao glavni razlog iz UEFA naveli su pitanje bezbednosti posle incidenata koji su se desili na utakmicama u Srbiji i BiH. UEFA se boji da se nešto takvo ne desi u Banjaluci, mada bi ta utakmica bila organizovana na visokom nivou i ubeđen sam da problema ni bi bilo. Nećemo da žurimo sa nekim izjavama, ali ćemo najverovatnije odustati od igranja sa Srbijom i potražićemo novog protivnika - rekao je Kovačević.

Izrael u Zenici

Vlasti BiH će u narednom periodu imati nekoliko izuzetno važnih bezbednosnih izazova, što, u svetlu nedavnih događaja u Zvorniku i krize u Makedoniji, dodatno dobija na značaju. Osim dolaska pape Franje u Sarajevo 6. juna, još jedan sportski događaj će biti pod posebnom lupom. Reč je o dolasku fudbalske selekcije Izraela 12. juna u Zenicu gde će igrati kvalifikacionu utakmicu sa BiH. Tim povodom u BiH, kako se nezvanično saznaje, već borave brojni agenti Mosada, a ne treba isključiti ni mogućnost da je UEFA imala na umu i ovu visokorizičnu utakmicu kada je donosila odluku o nedavanju saglasnosti za susret Srpske i Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online