Utorak 12.05.2015.
07:45
Ž. Marković - Vesti

Politika jača od fudbala

Fonet
Zbog albansk eprovokacije sa dronom UEFA žestoko kaznila Srbiju

Priča o odigravanju meča postoji već dve godine, pominjalo se nekoliko termina, ali svaki put bi se isprečili administrativni problemi. Saglasnost za odigravanje meča dao je i Fudbalski savez BiH, ali glavnu reč morala je dati UEFA.

- Posle prikupljenih informacija u vezi sa davanjem dozvole, verujemo da bi meč mogao da izazove određene bezbednosne probleme, posebno ako uzmemo u obzir znatan broj incidenata na fudbalskim utakmicama u regionu, kao i trenutne probleme sa disciplinom u ligi vašeg protivnika.

Nama je sigurnost najvažnija i obaveštavamo Vas da nismo u poziciji da odobrimo utakmicu. Ako se uslovi poboljšaju u bliskoj budućnosti, ova odluka će biti preispitana - navedeno je dopisu UEFA koji je poslat na adresu Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ispostavlja se da je problem u Srbiji, što i nije nelogično s obzirom na nedavna dešavanja na utakmicama srpskog nacionalnog tima, odnosno na slučaj "dron" i Đenova. Ne treba ovde zanemariti ni politički ugao cele priče, jer sasvim je sigurno da bi utakmica dva srpska tima dodatno pojačala tenzije, pre svega u BiH. Političari u Srpskoj zasad su suzdržani od komentara, ali u nezvaničnim razgovorima priznaju da bi utakmica sasvim sigurno bila i prvorazredni politički događaj u prilično nestabilnom vremenu.

Istovremeno, u Fudbalskom savezu RS su već počeli da traže drugog protivnika. Predsednik FSRS Mile Kovačević rekao je banjalučkim medijima da će se najverovatnije potpuno odustati od odigravanja utakmice sa Srbijom.

- Kao glavni razlog iz UEFA naveli su pitanje bezbednosti posle incidenata koji su se desili na utakmicama u Srbiji i BiH. UEFA se boji da se nešto takvo ne desi u Banjaluci, mada bi ta utakmica bila organizovana na visokom nivou i ubeđen sam da problema ni bi bilo. Nećemo da žurimo sa nekim izjavama, ali ćemo najverovatnije odustati od igranja sa Srbijom i potražićemo novog protivnika - rekao je Kovačević.

Izrael u Zenici

Vlasti BiH će u narednom periodu imati nekoliko izuzetno važnih bezbednosnih izazova, što, u svetlu nedavnih događaja u Zvorniku i krize u Makedoniji, dodatno dobija na značaju. Osim dolaska pape Franje u Sarajevo 6. juna, još jedan sportski događaj će biti pod posebnom lupom. Reč je o dolasku fudbalske selekcije Izraela 12. juna u Zenicu gde će igrati kvalifikacionu utakmicu sa BiH. Tim povodom u BiH, kako se nezvanično saznaje, već borave brojni agenti Mosada, a ne treba isključiti ni mogućnost da je UEFA imala na umu i ovu visokorizičnu utakmicu kada je donosila odluku o nedavanju saglasnosti za susret Srpske i Srbije.

2024 © - Vesti online