Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.05.2015.
14:09
Srna A

Rusi poručili đetićima: Ako nećete nas, nećete dobiti ni naše pare

U narednoj letnjoj sezoni Crna Gora mogla bi da ostane bez ruskih turista, što znači da će njen budžet izgubiti trećinu prihoda, a to je posledica antiruske politike Podgorice - tvrde ruski portali.

Srna
Antiruska politika skupo će koštati Crnu Goru: Milo Đukanović nekada je molio Ruse da ulažu u njegovu zemlju

Na taj način zemlja, za čiju je ekonomiju turizam glavni izvor prihoda i čiji dug iznosi skoro 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, može da doživi finansijski kolaps.

Samo prošle godine u Crnoj Gori je boravilo oko 400.000 gostiju iz Rusije (30 odsto ukupnog broja turista). Prema najskromnijim procenama, Rusi su u crnogorsku državnu kasu doneli pola milijarde evra, tj. više od dve trećine ukupnih prihoda od turizma, koji iznose 730 miliona evra.

Crna Gora već duže deluje sa antiruskih pozicija, a u suštini živi od ruskog novca, jer gotovo trećinu budžeta čine prihodi od ruskih turista - navodi "Ruski vesnik".

Moskva je odlučila da odgovori na politiku koju smatra antiruskom - Ministarstvo obrazovanja zatvara letnje kampove u Tivtu, a ruska Vaterpolo federacija prenela je letnje treninge svojih klubova iz Tivta u Srbiju.

Odmah nakon toga vlasnici hotela u Tivtu počeli su da govore o tome kako je priliv turista iz Rusije smanjen za 80 odsto.

Savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev izneo je još  radikalniji predlog: da se znatno smanji broj čarter-letova, a to je 90 odsto svih letova u Crnu Goru. Po njegovom mišljenju, te avione treba iskoristiti za razvoj domaće turističke industrije. Može se, recimo, povećati broj redovnih i čarter-letova na Krim i u gradove crnomorske rivijere.

Antiruska politika

Posle optužbe ministra spoljnih poslova Crne Gore Igora Lukšića da Rusija "destabilizuje situaciju" u Crnoj Gori izbio je diplomatski skandal. Internet bruji o tome da Lukšić traži da ga Nemačka zaštiti od Rusije i da NATO i EU prime Crnu Goru što pre.

Ruski mediji i portali izveštavaju o, kako tvrde, antiruskoj politici crnogorske administracije.

Svi podsećaju da su svojevremeno premijer Milo Đukanović i drugi visoki crnogorski državnici molili Moskvu i ruske poslovne krugove da u ime "stogodišnjeg bratstva" podrže investicijama slabu crnogorsku ekonomiju.

Rusi su za nekoliko godina posle osamostaljivanja Crne Gore investirali u njenu ekonomiju više od dve milijarde evra. Krupni biznis ulagao je u metalurgiju i eksploataciju sirovina, u izgradnju hotela i turističke infrastrukture. Hiljade Rusa kupilo je nekretnine u crnogorskim odmaralištima. Čak je bila stvorena i zona slobodne trgovine između dve zemlje.

Situacija se naglo izmenila posle 2010. godine. Tada su vlasti Crne Gore usmerile svoju politiku u pravcu ulaska u NATO pakt.

Ruski mediji tvrde da je rukovodstvu u Podgorici postavljen ključni uslov - da se Crna Gora "očisti" od ruskog uticaja.

Preotimanje poslova

Usledilo je "preotimanje" Železare u Nikšiću i njena prodaja engleskoj firmi.

Vlada Crne Gore, tvrde ruski mediji, "preotela" je i Kombinat aluminija Podgorica (KAP), koji je kontrolisala kompanija Olega Deripaske. Preduzeće je potom prodato za simboličnu cenu "lokalnom šefu" Veselinu Pejoviću, koji sada, kako pišu crnogorski mediji, pregovara sa evropskim kompanijama o prodaji te fabrike  za 100 miliona evra.

Turistički kompleks "Astra Montenegro" između Budve i Bečića, koji je do polovine izgradio Sergej Polonski, po odluci lokalnog suda, konfiskovan je u korist države i prodat drugoj kompaniji.

Ruskim kompanijama danas nije dopušteno da učestvuju u privatizaciji lokalnih aerodroma, kao ni u tenderima za izgradnju elektrana.

Policija ne žuri da sprovede istragu pljački i krađa po stanovima ruskih vlasnika, koje su postale česte - navodi "Ruski vesnik".

Zato je Rusija odlučila da uzvrati udarac, a ruski turisti bili su najveći donatori crnogrske ekonomije - navode ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 14:23
Пази молим те што су безобразни ти руси, осмелили се да пркосе Милу Дебилу и клемпавом Делбоју... Недопустиво! Без бриге, надокнадиће вам из Вашингтона, Лондона, Берлина и Брисела, они су познати по лакој руци на новчанику, нарочито за такве...
Utorak 05.05.2015. 18:21
Ma nema više djetića,ili ih nije ni bilo-bili su plod nečije mašte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online