Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
12:10
Tanjug A

"Rusi neće stopirati Crnu Goru da uđe u NATO"

Crnogorski predsednik Filip Vujanović očekuje da će država do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO savezu i veruje da se Rusija neće tome protiviti, već da će razumeti da je suvereno pravo Crne Gore da opredeli svoje članstvo u Alijansi.

Tanjug
Vujanović: To je moja domaća odluka

Šef države za Televiziju Crne Gore tvrdi da na odluku da on ne ide u Moskvu, na proslavu 70 godina od pobede nad fašizmom, nije uticao niko iz Evropske unije ili zapadnih centara moći, već da je to potpuno "domaća odluka" na koju ne očekuje negativne reakcije iz Rusije.

Koordinacioni odbor za obeležavanje jubileja doneo je odluku prema kojoj će predsednik države govoriti na obeležavanju pobede nad fašizmom u Podgorici, a Vujanović naglašava da 9. maja treba da bude u državi i iskaže poštovanje prema antifašizmu Crne Gore, kao i da tome ne može podrediti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi.

Smatra da je dužnost predsednika da bude na obeležavanju jednog tako velikog događaja i dodaje da ne može da zamisli da neko u Crnoj Gori smatra da on treba da bude u Moskvi, a ne u Podgorici.

Vujanović ističe i da je na Koordinacionom odboru apsolutno imao podršku predsednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsednika vlade Mila Đukanovića.

Inače, odluka da Vujanović ne prihvati poziv Rusije i 9. maja u Moskvi ne prisustvuje vojnoj paradi izazvala je burne reakcije i oštro podelila političku scenu i laičku javnost u Crnoj Gori.

Pitanje je da li je to, kako jedni misle, nedopustiv gest omalovažavanja sopstvene države, ali i uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu, ili je zapravo reč o strateški važnom, pragmatičnom potezu koji će pogurati Crnu Goru u evroatlantskim integracijama i ubrzati njen prijem u NATO.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko izjavio je prethodno da je Vujanović na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina prvo potvrdio da će doći na proslavu u Moskvi, a da je nakon sastanka Koordinacionog odbora za obeležavanje jubileja doneta drugačija odluka kojom je, kaže, "veoma iznenađen".

Nesterenko je istakao da ne zna za primer u praksi međunarodnih odnosa da šef države donese odluku koja se stavlja na njegov zvanični formular, a zatim tu odluku preispituje grupa funkcionera, dodavši da se postavlja pitanje kako se mogu na takvim principima graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online