Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.04.2015.
03:04
Tanjug A

Mesić o odnosima Srbije i Hrvatske

Odnosi Srbije i Hrvatske lošiji su nego što su bili dok sam bio na funkciji predsednika i ponovo su opterećeni prošlošću, izjavio je bivši hrvatsku predsednik Stjepan Mesić, naglašavajući da nam je, "umesto adrenalina, potrebno mirno, emocija lišeno zdravorazumsko rasuđivanje".

Reuters
U svakoj čorbi mirođija: Stjepan Mesić, bivši predsednik Jugoslavije i Hrvatske

Predstavnici država morali bi biti svesni svojih odgovornosti prema zemljama u čije ime govore i prema onima koji su ih birali. Potrebno nam je dugorocno predviđanje, a ne kratkoročno reagovanje u funkciji dnevno-politickih interesa. U tome kontekstu čini mi se da je poruka predsednika Tomislava Nikolića predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović bila pokazatelj pravoga smera u kojemu treba ići, rekao je Mesić za list "Danas". 

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Hrvatske nisu onakvi kakvi bi trebali biti u najboljem interesu obe zemalje i cele regije.  

- Nisu onakvi kakve sam ja pokušavao graditi dok sam bio na funkciji predsednika. Dapace, lošiji su nego što su tada bili. Previše su još uvijek, ili je možda bolje reći: ponovo opterećeni prošlošću", rekao je Mesić komentarišući situaciju izmedu dve susedne država posle puštanja na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i zahteva Haga da bude vraćen u pritvor.  

Mesić ističe da "jeste bio i ostao uvjereni pristaša teze da bez suočavanja s istinom o prošlosti nećemo moći u budućnost, ali to nikako ne znači da smemo biti taoci, ili zarobljenici prošlosti, ili da bilo kome smemo dozvoliti da nas u takve pretvori, a ponekada mi se cini da se na obje strane upravo to događa". On je rekao da će Beograd i Zagreb morati da prevaziđu nesuglasice u skorije vreme. 

- Pa normalni odnosi jedina su nam perspektiva. I jedini interes. Dakle, očekujem da će i u Zagrebu i u Beogradu biti dovoljno najprije zdravoga razuma, onda smisla za realnost, potom sluha za potrebe građana, i to svih, obiju zemalja i - napokon - političke volje, pa da udemo u mirnije i konstruktivnije razdoblje bilateralnih odnosa - rekao je Mesić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 06:33
" proslost" je nasa buducnost , ako zaboravimo " juce" nas nema ni sutra , dosta je us-tasee , sto se vise secamo proslosti gradicemo bolju buducnost !! VOL- vol vol .....ispiranje mozga je tuzna rabota
Ponedeljak 20.04.2015. 18:32
Što ne obrijaš tu bradu da ti vidimo istetovirano U na njoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online