Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.04.2015.
09:03
Tanjug A

"Šešelj unosi nemir, ali ne može da destabilizuje region"

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da lider radikala Vojisalv Šešelj nema potencijal da destabilizuje region, ali unosi nemir, dok su izjave predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića posle paljenja hrvatske zastave bile korektne i pokazuju želju za nastavak saradnje.

Tanjug
Zajedno sa Borisom Tadićem podigao odnose Srbije i Hrvatske na novi nivo: Ivo Josipović

Josipović je u intervjuu Danasu podsetio da je Šešelj optužen za najteže zločine i da je, bez obzira na to kakva će biti presuda, jedan od protagonista govora mržnje i ratni huškač, što je nastavio i posle puštanja na slobodu.

- Ne bih precenjivao Šešeljev potencijal da destabilizira regiju, nije on toliko važan ni toliko moćan, ali sigurno unosi nemir i kvari odnose među ljudima i državama - rekao je Josipović.

Komentarišući ocene da je Šešeljevo puštanje, ali i vraćanje u Hag usmereno ka destabilizaciji i rušenju srpske vlade, Josipović je rekao da ne može da razume "zašto tako kažu" podsetivši da je obaveza svake države da poštuje naloge suda.

- Srbija će izvršenjem naloga dokazati svoju snagu i privrženost međunarodno priznatim vrednostima i međunarodnom pravu. Odlazak Šešelja u Hag, smatram, neće nimalo naštetiti ni Srbiji ni vladi - uveren je on.

Prema njegovoj oceni, poređenje Šešelja i muzičara Tomsona, koji zagovara desni radikalizam, je neprimerena.

Na pitanje ko je doprineo do stagnacije odnosa Srbije i Hrvatske, bivši šef te države kaže da su on i Boris Tadić, koji je tada bio predsednik Srbije, značajno podigli odnose dve zemlje o čemu najbolje govore investicije, kulturna razmena, broj turista, saradnja na progonu organiziranog i transgraničnog kriminala, pa i značajna vojna saradnja.

- Mislim da smo došli do limita rasta saradnje na predsedničkom nivou. Naše vlade kao da su se bojale odlučno da krenu u raščišćavanje brojnih i važnih otvorenih pitanja..., a upravo zastoj u rešavanju otvorenih pitanja, to nećkanje da se s njima uhvatimo u koštac, glavni je razlog zastoja. Naravno, doprinos daju i pojedine neodmerene izjave, medijske hajke, nesportsko navijanje.... - rekao je on.

Josipović je dodao i da je dobro što njegova naslednica na funkciji šefa države Kolinda Grabar Kitrović dolazi u Srbiju istakavši da je siguran da će nastaviti politiku dobrosusedskih odnosa.

Josipović je takođe rekao i da će, najverovatnije, formirati svoju stranku i pozvati srodne partije da u koaliciji pokušaju da sačuvaju političku snagu levice i centra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 11:23
Ujko mozes ti da jedes ceo Dan go/vna,vasa licemer je je velika nesreca za srpski narod.Znam ja koju Srbiju vi volite da joj na svakom Koraku mozete da skinete Gace i da radi te sta hocete.Zato vama Seselj ne odgovara pa ste dobro platili onog usr/anog Bramerca da radi za vas!!Izgelda da vas uhvatila prpa??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online