Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
14:45
Telegraf A

Tajni sastanak Tuđmana i Miloševića: Kako je dogovorena podela Jugoslavije

Pre 24 godine i definitivno je stavljen pečat na sudbinu Titove Jugoslavije i dogovoren njen kraj, a taj tajni plan "skovali" su lider Hrvata Franjo Tuđman i prvi čovek Srba Slobodan Milošević na sastanku u Karađorđevu o kome se i posle više od dve decenije i dalje samo pričaju teorije zavere, a ovo je jedna od njih!

Reuters
Tajni sastanak u Karađorđevu i danas izaziva brojne kontroverze: Slobodan Milošević i Franjo Tuđman

1991. godine na tajnom sastanku u Karađorđevu, predsednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, dogovorili su se o podeli Bosne i Hercegovine i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića. Održavanje ovog sastanka i dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali su kasnije brojni izvori saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

Do ovog susreta navodno je došlo na insistiranje Stjepana Mesića, koji je hrvatskom predsedniku predložio da se suretnu on i Milošević, kao predsednici republika i Mesić i Jović, kao članovi Predsedništva.

Prema rečima Stjepana Mesića ideja je bila da se kroz zajednički razgovor pronađe rešenje srpsko hrvatskog problema.

Tuđman i Milošević su se, ipak odlučili za samostalan susret i sastali se u nekadašnjem Titovom omiljenom lovištu. Tuđmanu su mnogi tada zamerili što je pristao da se sretnu u Karađorđevu, koje je u Hrvatskoj doživljavano negativno zbog sećanja na 1971. godinu kada je u Karađorđevu doneta odluka o smeni hrvatskog rukovodstva i gašenja MASPOK-a.

Tuđman je u Karađorđevo došao sa šefom kabineta Hrvojem Šarinićem, koji je bio jedan od retkih koji je prisustvovao prvom delu njihovog susreta.

– U tih prvih desetak minuta razgovora Tuđman je Miloševića optužio da on stoji iza “balvan revolucije” u Srpskoj Krajini i da je to loše za srpsko-hrvatske odnose. Milošević je to sve negirao i rekao Tuđmanu: Ja verujem da mi možemo sve te problem rešiti! Posle toga otišli su u dugu šetnju” – priča Šarinić.

– Mi smo Tuđmana svi čekali u Visokoj, gdje je bio Ured predsednika i on se vratio sa Hrvojem Šarinićem – priča Stjepan Mesić za RTS i dodaje:

– Taj je nosio karte ispod ruke i Tuđman nam je tada rekao: Evo što Milošević nama predlaže – banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać… Pitao sam Tuđmana: A Alija? Vidim ovde se deli Bosna, a niko ne pita bosansku stranu. Tuđman je odgovorio: Kad se Srbi i Hrvati slože u potpunosti – svi drugi su onda manje važni.

Mnogi političari iz bivše Jugoslavije tvrde da je Milošević na tim pregovorima zahtevao sve teritorije na kojima su Srbi imali većinu. To je uključivalo npr. istočnu i zapadnu BiH. Po toj logici bi Tuđman i njegovo vodstvo osigurali deo BiH za Hrvate. Taj se deo prvenstveno odnosio na zapadnu Hercegovinu gde su Hrvati imali apsolutnu većinu. Između takve proširene Hrvatske i proširene Srbije bi trebala biti mala muslimanska država.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 00:54
знаш како је договорена. неје било никакву завере долазио човек на кафу код мене слободана ми смо се само дружили пили виски и пујили томпусе. зашто ја слободан несам смејо да биднем најбољи друг са туђмана кад је тито био са будака???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online