Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.03.2015.
08:41
Ž. Marković - Vesti A

Hrvatski "zid" na granicama BiH

Strah od ilegalnih imigranata iz BiH već neko vreme uveliko trese Hrvatsku, pa ova zemlja razmatra načine kako da spreči moguću eskalaciju ilegalnih prelazaka svoje granice, a samim time i granice Evropske unije.

Reuters/A.B.
Hrvatska razmišljala o uvođenju viza za državljane BiH

Proteklih dana stidljivo se govorilo o mogućnosti da Hrvatska uvede vize za građane BiH, što je izazvalo burne reakcije u ovoj zemlji. Ipak, prema saznanjima "Vesti", Zagreb neće posegnuti za tom opcijom. Doduše, deo vrha vlasti hrvatskih vlasti je naklonjen takvoj meri, ali oni ne mogu samostalno da donose odluke tog tipa, odnosno za sve treba da se pita Brisel.

Zasad po starom

Iako se Zagreb sprema za rigoroznije kontrole, trenutni režim prelaska granice između Hrvatske i BiH je na ranijem nivou, u šta se uverio i reporter "Vesti". Prelazak granice sa biometrijskim pasošem moguć je bez ikakvih problema i detaljnijih provera, kako god graničara, tako i kod carinika.

U Briselu, pak, i pored povećanog broja azilanata iz BiH u poslednje vreme, zasad ne razmišljaju o vraćanju viza. Otuda bi Hrvatska mogla da posegne za mnogo rigoroznijom kontrolom na granicama. Zvanični Zagreb je konkurisao za ulazak u šengenski prostor, i to bi mogao da bude povod za određene promene.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, ova zemlja se i te kako dobro spremila za kontrolu svih graničnih prelaza. Kako su naveli mediji, hrvatskim graničarima će na raspolaganju biti helikopteri za nadzor granice opremljeni kamerama za snimanje danju i noću, a uvode se i radarske stanice i stubovi sa stacionarnim video-kamerama, dok će policajci na granici raspolagati čak i detektorima brzine otkucaja srca.

Biće instalirani i uređaji koji automatski dostavljaju podatke o tome da li je skenirani automobil osiguran ili ukraden, kao i da li su lični dokumenti falsifikovani. Takođe, pominje se i mogućnost instaliranja aparata koji meri prisustvo i količinu ugljen-dioksida i kiseonika, na osnovu čega se može utvrditi da li je u prevoznom sredstvu sakrivena neka osoba!

Da se spremaju promene potvrdio je i Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, koji je rekao da će biti izgrađeni novi i modernizovani postojeći granični prelazi.

- Što se tiče spoljnih granica, to je vrlo zahtevan posao. Samo je granica između Hrvatske i BiH duga oko 1.500 kilometara, što dovoljno govori. Jedan broj zemalja EU suočio se sa terorističkim napadima i problemima sa ljudima koji zloupotrebljavaju slobodu kretanja i otvorilo se pitanje šta će se desiti ukoliko dođe do dodatnog proširenja - naveo je Ostojić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online