Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.03.2015.
09:11
Ž. M. A

Hrvati ruše Dejton

Hrvatski narodni sabor, telo koje čine svi predstavnici Hrvata u organima vlasti u BiH, do temelja je uzdrmao političku scenu BiH usvojivši deklaraciju u kojoj se traži ustavno preuređenje BiH, organizacija zemlje u četiri federalne jedinice, ali i promene u entitetskim organima vlasti!

Srna
Dragan Čović

Predsednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da predlozi o uređenju BiH, sadržani u deklaraciji, ne dele BiH, već se traži njena reorganizacija i donošenje novog ustava.

Stigla i Kolinda

U poseti BiH boravila je juče i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, što je njen prvi zvanični odlazak u neku zemlju nakon preuzimanja dužnosti. U političkim kuloarima proteklih dana mogle su se čuti spekulacije da bi dolazak hrvatske predsednice mogao da ubrza formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou.

- BiH je naša domovina. To je i odgovor na pitanje da li sam za preuređenje cele BiH ili samo jednog njenog dela. Bilo koje preuređenje BiH, kakvo god ono bilo i kakva god rešenja tražili, uvek se tiču cele BiH - izjavio je Čović.

Ako je suditi po Čovićevim rečima, eventualna reorganizacija BiH značila bi zadiranje i u teritoriju Republike Srpske, što je za sve političare iz ovog entiteta automatski označeno kao neprihvatljivo!

Osim toga, HNS zahteva da se organizuje nova međunarodna konferencija o BiH, svojevrsni "Dejton 2", na kojem bi bila utvrđena nova organizacija zemlje, ali potpuno je nejasno na koji međunarodni faktor Hrvati računaju.

IZ SNSD-a je poručeno da nijedan dokument ili dogovor ne sme ići na štetu RS i naročito ističu nepovredivost teritorijalnog integriteta Srpske i svih njenih nadležnosti.

Zabrinjavajuće je i mešanje hrvatskih političara u celu ovu priču. Na sednici HNS-a pročitano je pismo Tomislava Karamarka, predsednika HDZ-a Hrvatske, koji je dao podršku hrvatskim nastojanjima u BiH.

Na ovo pismo reagovale su pojedine stranke iz Sarajeva, tako da se može reći da je HNS donekle ujedinio Srbe i Bošnjake, ali iz dijametralno suprotnih razloga.

Karamarko je oštro odbacio sve te optužbe i istakao da je za celovitu BiH u sadašnjim granicama.

- Jaka i stabilna Bosna i Hercegovina jednako je važna koliko za ljude koji žive u njoj, toliko i za nas. BiH smatram drugom domovinom Hrvata - rekao je Karamarko.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.03.2015. 09:14
Dok mu je trebao, bio je uz Milu..., još jedan dokaz da im nikada ne možeš vjerovati !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online