Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.02.2015.
08:45
Ž. Marković - Vesti A

Bosna na korak od nove vlade

Konačno je postignut dogovor o formiranju Saveta ministara BiH. Stranke iz Saveza za promene u Srpskoj usaglasile su stavove sa SDA, HDZ-a BiH i Demokratskog fronta, pa je sada otklonjen najveći deo prepreka da zemlja dobije izvršnu vlast. Ipak, još nije sve gotovo, budući da nema dogovora o federalnoj vladi, a upravo to je uslov HDZ-a BiH da bude formirana državna vlast.

Srna
Otklonjen najveći deo prepreka da Bosna dobije izvršnu vlast

Vremena za gubljenje nema, jer mandatar za Savet ministara Denis Zvizdić ima rok do 11. marta da završi posao, odnosno da svi ministri budu potvrđeni u parlamentu.

Stranke iz RS su dobile jedno mesto manje, u odnosu na ono što su zahtevale, ali to treba pripisati željom za kompromisom. Što se tiče ministarstava, Srbi će zauzeti resore spoljne trgovine, bezbednosti, i diplomatije, a dobiće i tri zamenička mesta.

Republici Srpskoj pripadaju četiri ministarstva, ali u jednu fotelju će predstavnik Bošnjaka, s obzirom da SDA u parlamentu ima i poslanika iz Srpske.

- Ovo je uravnotežen predlog. Model koji je postojao ranije, primenjuje se i sada - pojasnio je lider SDS Mladen Bosić.

Personalna rešenja očekuju se u narednih deset dana, ali dosta stvari je već poznato. Mirko Šarović i Dragan Mektić iz SDS-a, te Igor Crnadak iz PDP-a su gotovo sigurni u ministarskim foteljama.

Crnadak će biti šef diplomatije, pa će, s obzirom da je lider PDP-a Mladen Ivanić član Predsedništva, ova stranka preuzeti ključne poluge u funkcionisanju spoljne politike zemlje.

Zanimljivo je da je dogovor o formiranju Saveta ministara postignut manje od 24 časa pre dolaska visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini u Sarajevo. Istog dana, oba doma parlamenta BiH potvrdila su famoznu Izjavu Predsedništva BiH o evropskom putu, tako da je u samo dva dana u Sarajevu povučeno nekoliko poteza koji bi, bar naizgled, trebalo da osnaže evropsku perspektivu BiH.

Mogerinijeva su juče obratila na zajedničkoj sednici oba doma Parlamenta BiH, ali ni taj događaj nije mogao da prođe bez dnevnopolitičkih tonova, jer su poslanici i delegati iz SNSD-a odbili da prisustvuju sednici zbog ranijeg protesta protiv imenovanja u kolegijum Predstavničkog doma Šefika Džaferovića koji se dovodi u vezu sa ratnim zločinom nad Srbima na Ozrenu.

Čović ne vraća uslugu Dodiku?

Problema će sigurno biti prilikom formiranja Vlade FBiH. HDZ traži šest ministarstava od kojih bi jedno pripalo SNSD-u, a SDA i DF im daju samo pet i postavljaju pitanje zašto Čović hoće jedno srpsko mesto kad već ima sva hrvatska. U sredu se očekuje novi sastanak lidera vodećih partija iz Federacije, na kojem bi dosta toga moglo postati jasnije. Nije isključeno da Dragan Čović odustane od tog srpskog mesta i tako ostane bez mogućnosti da Miloradu Dodiku uzvrati uslugu za ulazak ministra iz HDZ u Vladu RS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online