Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
15:27 >> 17:51h
Srna A

Džomić može da se vrati u Crnu Goru

Upravni sud Crne Gore usvojio je zahtev protojereja Velibora Džomića i doneo privremenu meru kojom mu se odobrava da boravi u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora koji se vodi kod tog suda, saopštio je Džomićev advokat Zoran Piperović.

screen shot
Protojereju Veliboru Džomiću odobren privremeni boravak u Crnoj Gori

On je rekao da se u obrazloženju naglašava da sud već četvrti put donosi istu meru koju policija ne poštuje.

- U obrazloženju se poziva na opštu Konvenciju o ljuskim pravima, kojom je svakome dozvoljen boravak sa svojom porodicom, a posebno naglašava da bi interes i pravo u postupku oca Velibora Džomića bili ugroženi ako bi se vodio spor po njegovoj tužbi, a on ne bude prisutan u Crnoj Gori - rekao je Piperović.

Prema njegovim rečima, sadašnje protjerivanje Džomića, nakon tri odobrena privremena boravka, je "goli inat" MUP-a Crne Gore.

- Nadam se da će on danas sa ovim rješenjem moći da uđe na teritoriju Crne Gore, ukoliko nam MUP ne napravi neko neprijatno iznenađenje i pokaže ocu Veliboru novo rešenje, na osnovu nove procene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) - rekao je Piperović.

On smatra da postoji "sudar" onoga što znači pravni sistem i odluka suda i onoga što, kako je naveo, znači administracija MUP-a u odnosu na obrazloženi zahtev.

- Evo testa pravnoj državi Crnoj Gori - da li će njeni državni organi ispoštovati stav suda u odnosu na građanina, makar on bio i stranac, ili stav policijske birokratije koji je goli inat i ništa više - poručio je Piperović.

On je podsetio da je američki Stejt department u izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu u Crnoj Gori upravo naveo slučaj Džomića i zaključio da su mu kršena ljudska prava.

Džomić je objasnio da se ovim rešenjem samo udovoljava zahtevu Džomića da može privremeno da boravi na teritoriji Crne Gore, dok se ne okonča postupak po njegovoj tužbi kojom se, kako je naveo, traži privremeni boravak po osnovu ostajanja sa porodicom.

Piperović je rekao da je na osnovu ovoga rešenja moguće podneti žalbu u roku tri dana.

- To rešenje nije pravosnažno, ali se ja nadam da se oni neće žaliti. Sačekaćemo da vidimo da li smo policijska država ili pravna - dodao je on.

MUP je odluku da Džomić napusti Crnu Goru doneo na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbednost da predstavlja opasnost za državnu bezbednost.

Džomić: Ostajem u Trebinju do isteka žalbenog roka

Protojerej Velibor Džomić izjavio je da je i očekivao da će Upravni sud Crne Gore doneti privremenu meru kojom mu se odobrava boravak u toj državi, te istakao da i dalje ostaje u Trebinju dok ne vidi da li će crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiti žalbu na rešenje. Džomić je dodao da žalbeni rok traje tri dana, te izrazio uverenje da će odluke Suda biti poštovane.

- Ja sam, iako mi nije odgovaralo i iako sam znao da je nezakonito, ispoštovao rešenje MUP-a Crne Gore i napustio sam dobrovoljno tu državu. Isto tako očekujem da MUP poštuje odluke Suda bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne - rekao je Džomić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online