Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.02.2015.
14:26
Srna A

Hrvatski sabor osudio Glavaša zbog govora mržnje

Poslanici većine klubova u Hrvatskom saboru osudili su danas govor mržnje i verbalne napade Branimira Glavaša na poslanika Samostalne srpske demokratske stranke Milorada Pupovca.

Beta/Hina/L. S. D./DS
Branimir Glavaš: Govor mržnje prema Pupovcu

Predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko istakao je da je Sabor mesto gdje mora da se govori otvoreno, ali u skladu s ustavnim načelima, a ne da ta institucija bude mesto uvreda.

Leko je pozvao poslanike na međusobno uvažavanje i toleranciju, te upozorio da im "građani nisu dali mandat da se međusobno obračunavaju, nego da vode brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo".

Saborsku raspravu inicirao je poslanik HNS-a Goran Beus, a podržali su je i drugi klubovi, istakavši da je reč o govoru mržnje.
 
Beus je rekao da je Pupovac poslednjih dana grubo verbalno napadan, mada je ne samo legitimno izabrani poslanik srpske manjine, nego i njen lider više od 20 godina.

- Ono što se poručuje njemu, kao lideru srpske zajednice u Hrvatskoj, zapravo je poruka čitavoj toj zajednici, ali i poruka svima koji su drugačiji, rekao je Beus.

Osudi se najviše protivio Dinko Burić, poslanik HDSSB, stranke čiji je Glavaš osnivač, rekavši da "onima koji su učestvovali u velikosrpskoj agresiji nije mesto u Hrvatskom saboru".

Uvrede na račun Pupovca osvanule su na Fejsbuk stranici Branimira Glavaša.

Ispod slike Pupovca, Glavaš je napisao "...uvek imajte na umu da je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj jedinica mere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini...".

Glavaš je nedavno oslobođen iz zatvora u Mostaru, po odluci Ustavnog suda Hrvatske, gde je služio kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Srna
Miodrag Linta: Vrhunsko licemerje hrvatskih zvaničnika

Linta: Zvanični Zagreb da osudi napad na Pupovca

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta zahteva od državnog vrha Hrvatske da javno osudi poziv na nasilje i mržnju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša prema predsedniku Srpskog narodnog veća Miloradu Pupovcu i zatraži od nadležnih organa njegovo hitno procesuiranje.

- Ako hrvatski zvaničnici ne osude Glavaševo ponašanje to govori da prećutno podržavaju zločinačku tezu da Hrvati u takozvanom domovinskom ratu nisu mogli da počine ratne zločine, naveo je Linta u saopštenju.

Linta je podsetio da su hrvatski zvaničnici veoma glasno reagovali na puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga, koji nije osuđen za ratne zločine, a u slučaju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša ćute punih mesec dana, odnosno od sramne odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude.

- To pokazuje njihovo vrhunsko licemjerje, ocenio je Linta i pritom pozvao poslaničke klubove, pre svega, Hrvatske demokratske zajednice i Socijademokratske partije da zajednički iniciraju usvajanje deklaracije u hrvatskom Saboru kojom bi se osudilo puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša i od Suda zatraži da ga hitno vrati u zatvor zbog govora mržnje.

On je pozvao hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da pokrenu inicijativu o usvajanju Rezolucije o osuđenom ratnom zločncu Branimiru Glavašu.

- Tom Rezolicijom Evropski parlament bi osudio ponašanje Branimira Glavaša, jer nastavlja sa prijetnjama, zastrašivanjem, širenjem nacionalne i vjerske mržnje i vrijeđa i ponižava žrtve, poručio je Linta

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.02.2015. 14:32
Сабор осудио!?Све што раде,раде против Срба.И када осуђују иступе својих они мисле супротно,и када показују најбоље намере они мисле другачије.Вукови у јагњећој кожи уста-ше.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online