Četvrtak 12.02.2015.
14:26
Srna

Hrvatski sabor osudio Glavaša zbog govora mržnje

Beta/Hina/L. S. D./DS
Branimir Glavaš: Govor mržnje prema Pupovcu

Predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko istakao je da je Sabor mesto gdje mora da se govori otvoreno, ali u skladu s ustavnim načelima, a ne da ta institucija bude mesto uvreda.

Leko je pozvao poslanike na međusobno uvažavanje i toleranciju, te upozorio da im "građani nisu dali mandat da se međusobno obračunavaju, nego da vode brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo".

Saborsku raspravu inicirao je poslanik HNS-a Goran Beus, a podržali su je i drugi klubovi, istakavši da je reč o govoru mržnje.
 
Beus je rekao da je Pupovac poslednjih dana grubo verbalno napadan, mada je ne samo legitimno izabrani poslanik srpske manjine, nego i njen lider više od 20 godina.

- Ono što se poručuje njemu, kao lideru srpske zajednice u Hrvatskoj, zapravo je poruka čitavoj toj zajednici, ali i poruka svima koji su drugačiji, rekao je Beus.

Osudi se najviše protivio Dinko Burić, poslanik HDSSB, stranke čiji je Glavaš osnivač, rekavši da "onima koji su učestvovali u velikosrpskoj agresiji nije mesto u Hrvatskom saboru".

Uvrede na račun Pupovca osvanule su na Fejsbuk stranici Branimira Glavaša.

Ispod slike Pupovca, Glavaš je napisao "...uvek imajte na umu da je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj jedinica mere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini...".

Glavaš je nedavno oslobođen iz zatvora u Mostaru, po odluci Ustavnog suda Hrvatske, gde je služio kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Srna
Miodrag Linta: Vrhunsko licemerje hrvatskih zvaničnika

Linta: Zvanični Zagreb da osudi napad na Pupovca

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta zahteva od državnog vrha Hrvatske da javno osudi poziv na nasilje i mržnju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša prema predsedniku Srpskog narodnog veća Miloradu Pupovcu i zatraži od nadležnih organa njegovo hitno procesuiranje.

- Ako hrvatski zvaničnici ne osude Glavaševo ponašanje to govori da prećutno podržavaju zločinačku tezu da Hrvati u takozvanom domovinskom ratu nisu mogli da počine ratne zločine, naveo je Linta u saopštenju.

Linta je podsetio da su hrvatski zvaničnici veoma glasno reagovali na puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga, koji nije osuđen za ratne zločine, a u slučaju osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša ćute punih mesec dana, odnosno od sramne odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude.

- To pokazuje njihovo vrhunsko licemjerje, ocenio je Linta i pritom pozvao poslaničke klubove, pre svega, Hrvatske demokratske zajednice i Socijademokratske partije da zajednički iniciraju usvajanje deklaracije u hrvatskom Saboru kojom bi se osudilo puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša i od Suda zatraži da ga hitno vrati u zatvor zbog govora mržnje.

On je pozvao hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu da pokrenu inicijativu o usvajanju Rezolucije o osuđenom ratnom zločncu Branimiru Glavašu.

- Tom Rezolicijom Evropski parlament bi osudio ponašanje Branimira Glavaša, jer nastavlja sa prijetnjama, zastrašivanjem, širenjem nacionalne i vjerske mržnje i vrijeđa i ponižava žrtve, poručio je Linta

2024 © - Vesti online