Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.02.2015.
07:47
Ž. Marković - Vesti A

Nestale Srbe niko ne traži

Tokom ratnih sukoba na području BiH nestalo je 32.000 osoba, od čega je do danas pronađeno 70 odsto. Ove podatke objavila je Međunarodna komisija za nestala lica u poslednjoj publikaciji koja je izazvala burne reakcije u Republici Srpskoj. Predstavnici porodica nestalih u RS nisu zadovoljni rezultatima, jer je reč o periodu od gotovo dvadeset godina.

Srna
Bez nestalih: Sećanje na poginule borce i civile

Nedeljko Mitrović, predsednik republičke organizacije porodica poginulih i nestalih kaže da bi se o pozitivnoj oceni rada Međunarodne komisije moglo govoriti da su rešili bar 90 odsto slučajeva. Ipak, Mitrović je ogorčen zbog još jednog razloga.

- Od tih 70 odsto nađenih koje oni pominju, najmanje je nestalih Srba. Oni su se uglavnom tražili nestale Bošnjake, i tako su praktično postali servis Haškog suda, direktno učestvujući u procesima Srbima optuženim za ratne zločine. Komisija na taj način utiče na definisanje karaktera rata u BiH što nije njihov posao. Oni su na neki način ilegalna organizacija, ali su se nametnuli zbog uticaja SAD čiju su politiku sprovodili - kaže Mitrović.

U Srpskoj je evidentirano 5.380 nestalih, pri čemu je 3.600 lica identifikovano, ali na identifikaciju čeka još oko 650 posmrtnih ostataka. Samo u Spomen-kosturnici u Istočnom Sarajevu čak 275 posmrtnih ostataka godinama čeka na identifikaciju. Stav porodica nestalih je da RS od Međunarodne komisije treba da preuzme obaveze oko identifikacije jer za to ima uslove.

Član Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar kaže da zbog toga odgovore na pitanja o sudbini nestalih Srba isključivo moraju dati Sud, Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH.

- Manipulacije, obmane i laži glavne su prepreke za efikasnije traženje nestalih Srba u BiH. Reč o planiranom haosu, gde se srpske žrtve i porodice omalovažavaju na svakom koraku u FBiH - kaže Krčmar.

Traženje posmrtnih ostataka nestalih Srba veoma često se pretvaralo u pravu farsu, kao što je to slučaj sa ekshumacijom u sarajevskom naselju Buća Potok. Porodice nestalih strahuju da će se isto dogoditi i u slučaju "Kazani".

Lažni sud

Advokat porodica nestalih Milan Romanić podneo je niz prijava u vezi sa ratnim zločinima smatra da politika ima presudan uticaj na rad Suda i Tužilaštva BiH, kada je u reč o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima.
- Sud BiH svojim postupcima ne vodi ka pomirenju, nego još više produbljuje nesporazume i podele među narodima. Činjenica da je od ukupnog broja procesuiranih za ratne zločine čak 80 odsto Srba govori o objektivnosti tog suda - kaže Romanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online