Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 06.12.2014.
18:49
B92 A

"Hrvatska staje na put srpskom pravnom kočoperenju"

Hrvatski mediji prenose mišljenja iz Zagreba da je Srbija samoproglasila nadležnom za ratne zločine koji su se dogodili na prostru bivše Jugoslavije.

Beograd ne može da bude mini Hag, piše Slobodna Dalmacija

“Slobodna Dalmacija” piše da je Srbija 2003. preuzela nadležnost sa sva dela u vezi sa ratnim zločinima, te da je tada u ruke Beograda stigla i nadležnost nad hrvatskim državljanima i nad zločinima koji su se za vreme rata dogodili na prostoru Hrvatske.

Navodi se da su takva prava Beograda, uprkos osporavanjima i tvrdnjama da Beograd nikada ne može da bude “mini Hag”, omogućila srpskim vlastima da privode hrvatske osumnjičenike, da se sudi hrvatskim državljanima ili da se od hrvatskih institucija traže razgovori sa građanima.

“Nakon dugih godina trpljenja ili pokušaja kooperacije, pa i osnivanja mešovitih međudržavnih grupa koje su analizirale imena sa srpskih optužnica, Hrvatska je u evropskim institucijama odlučila da povede diplomatsku ofanzivu kojom bi se definitivno stalo na kraj srpskom pravnom kočoperenju”, navodi se u tekstu “Slobodne Dalmacije”.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u četvrtak je na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica Evropske unije u Briselu zahtevao hitno ukidanje tog ekskluzivnog prava države Srbije i suspenziju spornog zakona.

“To je zakon za koji mi insistiramo da se povuče i on će pre ili posle biti povučen. Nadležnost za ratne zločine je univerzalna i ona ne može biti ograničena kako je napravljeno u ovom slučaju, jer niko ne može imati ekskluzivno pravo suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije našim državljanima”, rekao je Miljenić.

Naglasivši da o ovoj temi i on i ministarka inostranih poslova Vesna Pusić misle jednako, hrvatski ministar pravosuđa podvukao je kako je pitanje procesuiranja ratnih zločina civilizacijsko pitanje i pitanje jasnih i ujednačenih evropskih pravnih standarda.

“SD” navodi da tema još nije službeno dospela na ministarski nivo EU, ali će Evropska komisija, prema Miljenićevim rečima, sigurno odraditi svoj deo posla nakon što je jednom otvorena i nakon što je utvrđeno da se to pitanje mora rešavati.

List pišući o uslovima za status kandidata za Evropsku uniju navodi da pred Srbijom stoje strogi kriterijumi za eventualni prijem.

“Područja reforma pravosuđa i osnovnih ljudskih prava te pitanje sigurnosti i prekogranične saradnje spadaju u poglavlja 23 i 24 koja čine alfu i omegu čitavog pregovaračkog procesa. U odnosu na vreme hrvatskih pregovora, proces se za Srbiju i aktualne kandidate u međuvremenu i dodatno zakomplikovao, poglavlja 23 i 24 otvaraju se prva, a zatvaraju poslednja, uvedeni su novi mehanizmi praćenja napretka, a implementiran je i kolektivni mehanizam za zaustavljanje pregovora u svim ostalim područjima dođe li do zastoja u saradnji u ova dva suštinska poglavlja. Odluči li prkositi Evropi u slučaju zakona o “mini Hagu“, sva je prilika da Srbiji neće ostati puno nade za ostvarenje željenog statusa u Briselu”, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 18:55
Koljači ustaški još niste otkrili ko je likvidirao porodicu Zec? Hrvati nemaju, obraza, časti, ološ ustaški
Subota 06.12.2014. 19:24
krv-ati ce jos malo da se pobiju izmedju sebe ko je veci neprijatelj srpski --bolesnici u Lance --kolektivno
Subota 06.12.2014. 22:14
Da krvati su cesto znali upadat u Srpska sela i masakrirat ali u zadnjem ratu kad su upadali u srpska sela na primer Borovo selo dobijali su po usima. U zadnjem vasem film sto ste snimili kako upadate u sela da koljete bili ste ispraseni od seljaka i kasnije cvilite svojim gazdama kako su srbi losi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online