Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.05.2016.
16:32
Vestionline A

Neizručivanje radikala Hagu prepreka na putu ka EU?

Evropska komisija pre nekoliko dana najavila je analizu odluke beogradskog Višeg suda o neizručivanju funkcionera SRS-a Tribunalu u Hagu.

SRS
Radikali indirektno prepreka za ulazak u EU

Baš time je, između ostalog, Hrvatska uslovljavala Beograd za otvaranje poglavlja o pristupanju EU, pa se postavlja pitanje da li je ovo potencijalna teško premostiva prepreka u nastavku evrointegracija Srbije.

Vojislav Šešelj vratio se iz Haga kao pobednik. Funkcioneri SRS Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić neće se vratiti kao pobednici jer u Hag, barem za sada, neće ni otići.

Hrvatska takvu odluku našeg suda vidi kao podsticaj da Hrvatska blokira pregovore Srbije i EU, kao što su pokušali i zbog oslobađajuće presude Šešelju.

- Do toga bi došlo i da nije se desio ovaj slučaj sa oslobađanjem Šešelja, jednostavno zbog toga što je ta nova Hrvatska vlast, u liku Karamarka i radikalizovanog HDZ koji je radikalizovao celu političku scenu u Hrvatskoj , i oni sad žele da pokažu mišiće prema susedima, naročito prema Srbima. Na taj način, zloupotrebljavajući bilateralne odnose oni zapravo ubiraju unutrašnje političke poene, kako kod svojih birača, tako i kod drugih, kao vidite kako oni imaju čvrstu ruku i ne daju Srbima da rade šta hoće - rekao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Od Srbije će se zahtevati više za ulazak u EU

Hrvatska je već u dva navrata blokirala otvaranje poglavlja. Iz Evropske unije odmah je stigla osuda tog hrvatskog poteza, a i dalje se se radi na tome da se taj problem prevaziđe. Presednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je put ka Evropi svih zemalja koje su u fazi pregovora u ovom trenutku težak, zbog problema u samoj Uniji.

- EU se suočava sa jedne strane sa sve većim izazovima, a sa druge strane se suočava sa propustima u onim situacijama kada je taj put bio mnogo lakši. Prema tome i mi smo to znali. Što više traje vremenski taj trenutak u kome počinjemo taj proces pregovaranja, on će biti sve kompleksniji i teži, zato što će se od nas zahtevati mnogo više nego što se zahtevalo pre 10, 15, 20 godina - navela je Sonja Liht iz Beogradskog centra za političku izuzetnost.

A jedan od zahteva, koji doduše nikada nije bio zvaničan od strane EU je i priznavanje južne Srpske pokrajine kao samostalne države. Nedavno je potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček rekla da, iako nam nije neprijatelj, da će Srbija morati da prizna Kosovo ukoliko želi da uđe u EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2016. 18:13
Vadikale prezirem ali ako su oni prepreka ulasku Srbije u društvo EU zlikovaca onda ih NIKADA i ni po koju cene ne bih izručio Hagu . EU zlikovci nikada neće primiti Srbiju u svoje članstvo a priča o putu Srbije ka EU je alibi vlasti za besomučnu IZDAJU I PLJAČKU Srbije .
Nedelja 22.05.2016. 17:50
Нису радикали препрека већ је Косово препрека.Све док Србија из свог Устава не избрише Косово не може да уђе у ЕУ.Слободан Милошевић је променио Устав Србије 1989.год.који се не свиђа ни мађарима ни шииптарима.Све док Србија на папиру не призна Косово као државу не може да уђе у ЕУ. У УН на папиру пише да Србија има Покрајину Косово и Метохија.Косово је окупирано.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online