Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Četvrtak 04.12.2014.
06:00
M. Roknić - Vesti A

Zagreb se okliznuo na Šešelja

Političari, i na hrvatskoj i na srpskoj strani ponašaju se baš kao da im je scenario pisao sam Vojislav Šešelj - ocenjuje za "Vesti" histeriju nastalu nakon puštanja lidera radikala na slobodu Zoran Pusić, poznati mirovni aktivista i predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba.

Zoran Pusić, poznati mirovni aktivista i predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba

Kako ocenjujete potez hrvatskog premijera da zbog Šešelja otkaže učešće na samitu u Beogradu?
- To je greška i čisti autogol Zorana Milanovića. Svedoci smo sramotnog ponašanja političara i na hrvatskoj i na srpskoj strani. Oni se ponašaju baš kao da im je scenario pisao sam Šešelj. Deluju smušeno i autistično, kao da nemaju ni minimum odgovornosti prema proklamovanim nacionalnim interesima, a to je za obe zemlje primanje Srbije u EU, što će za samog Šešelja biti najveći poraz.

Otkud toliki strah u Hrvatskoj od Šešelja koga u Srbiji malo ko ozbiljno doživljava?
- Pa ovde su sećanja na njega još vrlo živa, a sada je odjednom izronio kao avet iz ranih devedesetih, sa nepromenjenom retorikom i istim ciljevima, koji su na ovim prostorima doneli toliko zla i nesreće. Istina je da on, za sada, deluje ludo ali na jedan dijaboličan način, vrlo inteligentno.

Pušten da "nasapuna"
dasku

Kako vidite zahtev haškog tužilaštva da se Šešelja vrati u haški pritvor?
- Uveren sam da bi vraćanje Šešelja u zatvor ili zatvorsku bolnicu u Hagu, da tamo čeka donošenje presude, bio mnogo "humaniji" postupak i prema žrtvama i prema sporoj, a tako potrebnoj izgradnji saradnje među zemljama koje su zbog Šešelja i njegovih sledbenika toliko propatile.


Šta bi to značilo za srpski državni vrh?
- Pa blisko mi je mišljenje onih koji tvrde da je Šešelj i pušten na privremenu slobodu da njima "nasapuna" dasku. U svakom slučaju verujem da im vraćanje Šešelja u Hag neće teško pasti, a da malo izgube na srpskoj ekstremnoj desnici najmanje je što su zaslužili.

Po čemu to sudite?
- On je uspeo izmanipulisati Haški sud, učiniti ga pomalo smešnim. Tražio je izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog njegove navodne pristrasnosti. Sud je to uvažio i to je razlog zašto presuda njemu nije donesena još 2013. Ostaje činjenica da je isti taj sudija u pismu sudu, koje je došlo do medija, bio vrlo kritičan prema predsedniku suda zbog brojnih i krajnje neobičnih oslobađajućih presuda Žalbenog veća, sve pod predsedavanjem sadašnjeg predsednika Haškog suda, gde su osude na zatvor od 18 do 30 godina poništene i svi osuđeni oslobođeni.


Vidite li išta zajedničko u tim slučajevima koji su okončani oslobađajućim presudama?
- O da. U svih pet slučajeva osuđujuća presuda na prvostepenoj razini donesena je zbog zapovedne odgovornosti optuženih. A Žalbeno veće nije oslobađajuće presude donelo na osnovu prikupljenih novih dokaza nego samo na drugačijoj interpretaciji postojećih, koji su Raspravnom veću bili dovoljni za kazne od 18 do 30 godina zatvora. Takva neusklađenost u interpretaciji istih činjenica bila bi udar na ugled zadnjeg provincijskog suda, a kamoli ne za jedan od najprestižnijih sudova na svetu.


Koliko, po vašem mišljenju, i Šešelj ima zasluge za takvo "rasulo" Haškog suda?
- Bilo bi preterano pridavati mu presudan značaj ali će svakako ostati upamćen po posebnim potezima koji su sudnicu pretvarali u cirkus. Ali još više po tome što je uklonio sudiju čiji je stav bio negativan prema trendu oslobađajućih presuda optuženih po komandnoj odgovornosti.


Možda je puštanje na privremenu slobodu i priznanje tih "zasluga"?
- Šta god bilo po sredi, velika je to blamaža i za sud i za pravdu. Puštanje Šešelja na privremenu slobodu bez ikakvih ograničenja pokazuje veliki stepen autizma za osećaje svih onih kojima Šešeljevi govori 2014. usred Beograda nisu samo ulična blebetanja nego vraćanje noćnih mora.


Ali Šešelj u tim predstavama deluje prilično usamljeno, pa se histerisanje Zagreba čini, u najmanju ruku, preteranim?
- Slažem se. Dok Šešelj nema masovnu podršku ili podršku Vlade u Srbiji, a nema, hrvatska politika ne bi smela dozvoliti da sa njom Šešelj manipuliše i diktira joj poteze.

Pomoć pravaša lideru radikala

Najveći uspeh Šešelja bio bi zaustavljanje ili usporavanje Srbije na njezinom putu prema EU i zaoštravanje odnosa u regiji, posebno između Hrvatske i Srbije. Može li se uopšte zamisliti veća pomoć Šešelju nego što je zahtev predsednika Hrvatske stranke prava da Hrvatska pošalje vojsku na granicu sa Srbijom ili će u suprotnom ta stranka organizovati dobrovoljce - podseća Pusić.


POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.12.2014. 06:17
Хрвати са човеком који је завршио факултет за 2,5 године не можете овако разговарати. Ја Шешељу желим да има што веће здравље.
Četvrtak 04.12.2014. 07:01
Vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju da danas ne bi postojala. Jakovina kaže da je 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu. Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, tzv. regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebala je ostati u sklopu Mađarske. Da je Srbija tada pristala, danas bi tzv. Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili Mađarska provincija i relikt prošlosti, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH bi bio ono što u stvari i jesu – Srbi katolici.
Četvrtak 04.12.2014. 10:09
Zasto mu nisu postavili pitanje dali je u redu da su oslobodjeni "u" generali koji su pocinili zlocine nad Srbima kao i BiH skupa sa sipcima i ostala zlocinacka fukara. Voja je gospodin za svu ovu navodnu HR gospodu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online