Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.04.2010.
12:00
A. Pandurević - Vesti A

Tražili su da prodam Radovana

"Ešdaun je tražio da pomognem u hvatanju Karadžića obećavajući povlačenje iskonstruisane optužnice protiv mene", kaže bivši predsednik RS i srpski član Predsedništva BiH Mirko Šarović, koji je u intervju za ''Vesti'', prvi put je javno progovorio o tome kako ga je OHR ucenjivao.

Odbijanje da trguje interesima RS koštalo ga je sankcija OHR-a pod optužbom da je deo tzv. mreže podrške Radovanu Karadžiću i montiranog sudskog procesa u slučaju Privredne banke Srpsko Sarajevo (PBSS) zbog čega je godinu dana odležao u zatvoru.

Slučaj PBSS danas se pominje kao očiti primer političkog procesa, a vi ste i dalje pod sankcijama OHR-a!
- Da, samo je situacija nešto bolja nego pre nekoliko godina jer više nema pritisaka. U slučaju PBSS optužen sam za navodne zloupotrebe i pomaganje optuženim za ratne zločine pred Haškim tribunalom, i tih optužbi sam oslobođen.

Kad se da prst, otmu i ruku


Politika popuštanja tipa "hajde da im sada damo nešto, pa će nas posle pustiti", doživela je apsolutni poraz ko god da je bio njen promotor, pojedinac ili stranka. Ako date prst, oni vam uzmu ruku, ako popuštate neće vas biti nigde. Strane ambasade, koje u ime velikih zemalja vladaju u BiH, poštuju te samo ako si jak. Naravno, ne treba biti rigidan, ali se treba snažno zalagati za svoje stavove i okupljati što više političkih istomišljenika. Sve ostalo je osuđeno na neuspeh, smatra Šarović.

Država BiH me nije zaštitila i zbog toga sam podneo tužbu za naknadu štete, jer sam godinu dana ležao u zatvoru, bio bez prihoda, narušen je moj ugled, a javili su se i određeni zdravstveni problemi.


Zbog afere ""Orao'', Ešdaun vas je eliminisao iz Predsedništva BiH, a onda ste u slučaju PBSS završili u zatvoru.
- Sve je napakovano u OHR-u, da su mi to namontirali Ešdaun i njegova ekipa. Doveli su Tobi Robinson, koja je dobila zadatak da napravi izveštaj i mene i još neke ljude uvuče u priču i što duže zadrži u zatvoru.

Namamila me u prostorije Skupštine grada Istočno Sarajevo tobože da popijemo kafu i rešimo spor oko PBSS-a, da joj pomognem. NATO snage su opkolile zgradu, ona se izvukla, a mene uhapsili.

Prethodno su preko tužioca Meknera, pokušali da me ucene. Tražili su da im pomognem da uhvate Karadžića i da će onda povući optužnicu protiv mene. Ucene su nastavljene i dok sam bio u pritvoru.

Da li ste imali ponudu tipa - uradi to, pa te nećemo proganjati, smeniti?
- Ešdaun mi je direktno nudio nagodbu za Vojsku. Iskonstruisali su tzv. aferu "Orao" i tzv. projekat "Tigar" za pritiske na domaće političare kako bi postigli maksimum u tzv. reformi odbrane. Optužili su me da sam prodavao Iraku naoružanje, vojnu opremu i avione da bi onda mogli da mi ponude: ''Ostaćeš u Predsedništvu BiH, samo treba da potpišeš gubljenje statusa Vojske RS''.

Odbio sam ponudu Ešdauna jer sam smatrao da treba da imamo svoju vojsku pa makar to bilo i 100 vojnika, uostalom tako je i po Dejtonu. Dok sam bio u pritvoru u slučaju PBSS, rukovodstvo "Orla" je oslobođeno svih optužbi čime je potvrđeno da je čitava afera iskonstruisana.

Vi i lider SDS-a Mladen Bosić nedavno ste imali sastanak sa Vojislavom Koštunicom na kojem ste ocenili da saradnja RS i Srbije nije zadovoljavajuća?
- Odnosi sa Srbijom se ne ocenjuju po broju zajedničkih fotografija najviših funkcionera, nego po zajedničkim projektima koji se realizuju. Od ranije dogovorenih projekata kao što je most na Rači nema ništa, škola "Srbija" na Palama je napravljena novcem RS iako je trebalo da njenu gradnju finansira Srbija.

Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici ti odnosi su takođe stavljeni u jednu kušnju. Interes RS jeste da BiH ima što bolje odnose sa Srbijom.

Srbija nek brine svoju brigu


Ima mišljenja da Srbija igra ulogu policajca Brisela koji treba da opominje RS umesto da stane iza nje?
- Pretpostavljam da je Srbija pod određenom vrstom pritisaka, jer se za rešavanje problema u BiH kuca i na vrata Beograda i Zagreba. Ne trebamo se uzdati u Beograd kao adresu koja bi nam značajnije pomogla u rešavanju krupnih pitanja. Postoji niz problema na putu Srbije ka EU, ne mislim da su oni kadri da nama u RS nešto značajnije pomognu.

 

Ne mislim ni da u Beograd treba ići po "sveto slovo". Srbija treba da brine svoju brigu i vodi računa o svojim obavezama koje su proistekle iz Dejtona i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, da nam ne otežava situaciju i ne ditira neke stvari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online