Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.02.2014.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Zbog Holbruka manja robija

Sporazum sa izaslanikom SAD Ričardom Holbrukom iz 1996, kojim se bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću garantuje bezbednost ako se povuče iz javnog i političkog života, Karadžiću će biti olakšavajuća okolnost ako bude proglašen krivim u Hagu.

Ričard ga slagao: Radovan Karadžić
 


Ovom odlukom je Tribunal delimično prihvatio prošlogodišnji zahtev nekadašnjeg vođe bosanskih Srba da se, prilikom izricanja presude, uzme kao olakšavajuća okolnost sporazum i dobro ponašanje u pritvoru.


Karadžiću, prema oceni advokata Branislava Tapuškovića, ne treba olakšavajuća okolnost za krivicu ukoliko neće dovesti u pitanje presudu.

Brojni svedoci

Advokat Ignat Pančevski je otkrio da je dogovoru prethodio sastanak Slobodana Miloševića sa tadašnjim političarima iz RS. O tome je avgusta 2008. svedočio i bivši šef diplomatije RS Aleksa Buha, ustvrdivši da su jula 1996. u Beogradu on i tada predsednik parlamenta RS Momčilo Krajišnik razgovarali sa Holbrukom da se Karadžić povuče i da ga Tribunal ne dira. Postojanje dogovora koji Karadžiću imunitet potvrdio je bivši ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević, kao i bivši funkcioner MIP-a Vladimir Nadeždin.

- Ako se poštuje slovo tog ugovora, protiv Karadžića ne sme ni da se vodi postupak, niti da bude osuđen. To za garantovanje bezbednosti Karadžiću se tumači "krivo, pa na ćoše". Međunarodni ugovori za druge važe, ali samo ne za Srbe, što je dokaz politike dvostrukih aršina - kaže Tapušković za "Vesti".


Komentarišući kažnjavanje u Hagu samo srpskih političara, Tapušković je zapitao zašto do Tribunala nisu stigli ni Hrvati Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, niti Haris Silajdžić i Alija Izetbegović iz BiH.


O postojanju dogovora sa SAD Karadžić, uhapšen pre nepunih šest godina, govorio je od prvog pojavljivanju u sudnici, precizirajući da su njegovi "ovlašćeni predstavnici" od Holbruka dobili tu ponudu 1996. godine.


Tokom pretresnog postupka pozivao se na pisani dogovor s američkim diplomatom, pokušavajući da ospori jurisdikciju Tribunala. Sud je to odbacio obrazloživši da sporazum, čak i da je sklopljen, za njih nije obavezujući. Karadžić dokumenat nije imao, a američki diplomata je sve poricao, pa je spekulacija bilo do 2012. kada je skopski advokat Ignat Pančevski ekskluzivno za "Vesti" obelodanio fotokopiju stranice kao potvrdu Karadžićevih navoda.

Aršini i po Janukoviču

Branislav Tapušković dvostruke aršine vidi i primerima izvan našeg područja, poput najnovijeg zahteva za izručenje Tribunalu ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.
- Međunarodni ugovori i međunarodno pravo moraju da budu univerzalni, a ne da izručivanje građana ne važi za najveće sile - kazao je Tapušković.

POVEZANE VESTI

Petak 28.02.2014. 15:20
Svi oni koji prate suđenja Ratku i Radovanu mogu da vide kako mora i treba srpski patriota da brani svoj narod,Republiku Srpsku i Srbiju pred dželatima i povampirenim fašistima.
Petak 28.02.2014. 14:10
Kad se u politiki istina pricala i odrzana rijec?dobro je sscepheri reko,jedno pricaju drugo rade.ima njih jos koi su zreli za hag sto prave zavadu i nered medju narodom i to sve u licni interes zlatne stolice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online