Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.11.2014.
18:00
Ž. Marković - Vesti A

Bosić još mali za Dodika

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, od predviđene svečanosti, pretvorila se u devetočasovni cirkus iz koga je, na kraju, izašla skupštinska većina koja, zasad, broji 44 poslanika.

Nadmudrio opoziciju: Milorad Dodik za skupštinskom govornicom
 

Izborom Nedeljka Čubrilovića (DNS) za predsednika Narodne skupštine,ne skupštine, bar privremeno, stavljena je tačka na sve spekulacije o tome da li dosadašnji vladajući blok, na čelu sa Miloradom Dodikom, u Srpskoj ima većinu za izbor nove vlade. Nakon mučne rasprave, i izuzetno podgrejane atmosfere u parlamentarnim klupama, ispostavilo se da su Savez za promjene, koji je predvodio SDS, najjača opoziciona partija lidera Mladena Bosića, napustila dva poslanika, i priklonila se vladajućoj većini, uz koju su ostala i dva poslanika Napredne Srpske.

Prekid zbog psovki

Usijana atmosfera na sednici parlamenta u jednom momentu je kulminirala. Branislav Borenović (PDP) optužio je Dodika da mu je, dobacujući sa svoje pozicije u skupštini, opsovao majku. Nakon toga je Borenović, i dobar deo opozicije napustio salu, a SDS je zatražio prekid sednice kako bi se Dodik izvinio. Međutim, predsednik Srpske je u hitnom obraćanju novinarima rekao da je laž da je psovao.
- Nisam nikome opsovao majku i nemam zašto kome da se izvinjavam. Ako se to učinilo Borenoviću, ja se izvinjavam, ali nema razloga za to, jer toga nije bilo - rekao je Dodik.

Upravo ova četiri poslanika bila su proteklih dana predmet teških optužbi i rasprava koje su se ticale navodne kupovine poslanika. Ta atmosfera prenela se i na samu sednicu.


Kada je postalo jasno da je Ilija Stevančević, predsednik Partije ujedinjenih penzionera, napustio savez sa Srpskom demokratskom strankom, a da je Vojin Mitrović okrenuo leđa Draganu Čaviću, odnosno Narodnom demokratskom pokretu, ostatak opozicije počeo je sa opstrukcijama sednice u kojoj se pomenuti Stevančević, koji je kao najstariji poslanik predsedavao sednicom, nije najbolje snašao.


Na kraju je iz haosa izašla većina. Vlast sada ima 44 glasa od potrebnih 42, ali utisak je da je Milorad Dodik morao da posegne za mnogim kompromisima, pa čak i da poklekne pod ucenama. Nezvanične informacije govore da su Mitrović i Stevančević "dobro naplatili" svoje preletanje iz redova opozicije. Naravno, njihovi zvanični razlozi za promenu stava su potpuno drugačiji.


Vojin Mitrović je rekao da je napustio NDP jer se "nije slagao sa potezima te stranke na nivou BiH", a dodao je i da mu je odbor te partije u njegovoj Bijeljini okrenuo leđa. S druge strane, Stevančevićeve razloge objasnio je Milorad Dodik.


- Ilija Stevančević je tražio da u novoj saradnji sa SNSD-om budu uvećane najniže penzije za tri odsto. Stevančević smatra da Savez za promjene ne može da sastavi Vladu Srpske i da ne mogu povisiti penzije - rekao je Dodik istakavši da će "opozicija imati priliku da se navikava na sve ovo".

Dva papka

Famozna afera "Dva papka" koja je uzburkala javnost nakon što su objavljeni snimci na kojima premijerka RS Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika razrešena je na prvoj sednici NSRS. Mnogi opozicioni poslanici, među kojima je prednjačio povratnik u skupštinske klupe Milanko Mihajlica, stalno su potencirali priču o "papcima" i kupljenim poslanicima. SDS sav svoj bes zbog odlaska Stevančevića iz njihovih redova usmerio upravo njemu, pokušavajući da mu zagorča život.

Pod tim je mislio da će još neki poslanici iz opozicionih redova, u narednom periodu, preći u redove vladajućih, ali nije želeo da otkriva o kome se radi. Manifestovanje većine u NSRS koju zasad čine SNSD, DNS sa partnerima iz SRS-a i NS-a, SP, uz jednog Šešeljevog radikala, te dva "prebega" iz opozicionih redova, dovoljan je razlog da Milorad Dodik koji je u ponedeljak položio zakletvu kao novi-stari predsednik Srpske, otvori priču o formiranju vlade.


- Stvoreni su svi uslovi za početak konsultacija sa predstavnicima političkih partija o imenovanju mandatara za sastav vlade Srpske. Prvo ću razgovarati sa predstavnicima SNSD-a, a zatim sa članovima SDS-a, DNS-a i ostalih političkih partija. Konsultcije bi trebalo da budu završene do kraja ove sedmice kada ću imenovati mandatara - kaže Dodik.


Njegov cilj je, kako ističe, da Srpska dobije novu vladu do 20. decembra, nakon čega bi usledilo hitno usvajanje budžeta i ekonomske politike, kao najbitnijih dokumenata za narednu godinu.
 

Mitrović promenio ploču

Narodna demokratska partija poslala je oštro intonirano saopštenje u kome poziva odbeglog Vojina Mitrovića da vrati svoj mandat.
- U ušima celokupne javnosti Republike Srpske, još uvek odjekuju više puta ponovljene Mitrovićeve reči iz predizborne kampanje, kada je, pod sloganom "Guram dalje", Milorada Dodika javno nazivao lopovom, navodeći primere velike pljačke prilikom izgradnje bolnice u Bijeljini. Iz svog rodnog sela Jelaz, Dodiku je poručio da je je najveći kriminalac i krivac za sudbinu semberskih sela, nakon katastrofalnih majskih poplava - kažu u NDP-u.

 

Čović na potezu

Nakon što je definitivno postalo jasno da SNSD ima većinu u RS, biće zanimljivo videti kako će se razvijati situacija na nivou BiH. Savez za promjene je potpisao sporazum sa SDA i DF-om, a HDZ BiH je čekao da vidi kako će završiti priča u Banjaluci. Sada je na potezu lider te stranke Dragan Čović koji je tvrdio da onaj ko formira vlast u RS, to treba da uradi i u Sarajevu. Moguće je i da se dođe u svojevrsnu pat poziciju, a nije isključena ni mogućnost da se vlast u Sarajevu formira i bez SNSD-a, i bez HDZ-a.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 06:28
Daj Boze da se Srbi loze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online