Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.09.2016.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Vučić preživeo Dodikov procep

"Evropska unija i Srbija imaju zajednički cilj, a to je da se izbegne krizna situacija u Bosni i Hercegovini, a mislim da je stav Vlade Srbije dosta jasan". Ovim rečima je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport juče prokomentarisao rezultat sastanka predsednika i premijera Srbije sa predstavnicima Srba u BiH, održanog u četvrtak u Beogradu, a povodom zakazanog referenduma o ustanovljenju Dana Republike Srpske.

Tanjug
Iznuđeni kompromis: Dodik, Vučić i Nikolić

Devenportov blagonaklon stav prema odluci zvaničnog Beograda da ne podrži održavanje referenduma, ali i da ne vrši pritisak na Banjaluku da od njega odustane, donekle je učvrstio argumente srpskog premijera koji je zbog ovakve odluke bio kritikovan sa više strana.

I od onih koji su očekivali da utiče na Dodika i stopira održavanje referenduma, i od onih koji veruju da iza ovakvog razvoja događaja stoji odranije uspostavljen tajni dogovor Banjaluke i Beograda, ali i od domaće opozicije koja ovakav stav vidi kao nacionalnu izdaju.

Pokret Dveri odluku državnog vrha da ne podrže referendum ocenjuje kao "veliku sramotu za Srbiju".

"Ovo je sramno, pilatovsko pranje ruku Nikolića i Vučića od sudbine Srba sa druge strane Drine, a sve da bi se izašlo u susret stranim centrima moći kojima ovaj politički dvojac služi već četiri godine koliko su na vlasti", saopštile su Dveri.

Dodik: Nastavljamo sa pripremama

Predsednik RS Milorad Dodik je posle stava Beograda poručio da je vlast RS odgovorna za sve odluke koje se donose u Srpskoj. On je ponovio da u RS postoji jedinstvo u vezi sa odlukom o održavanju referenduma.
- RS je jedinstvena u nameri da se odbrani Dan RS i u tom pogledu će nastaviti dalje aktivnosti - poručio je Dodik nakon konsultacija sa predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem u Beogradu.

U Demokratskoj stranci Srbije tvrde da održavanje "noćne konsultacije" državnog vrha Srbije, sastanak premijera sa službama bezbednosti i poziv rukovodstvu RS na razgovor u Beogradu, predstavljaju "banalan politički marketing", usmeren ka domaćoj javnosti, a istovremeno će služiti i kao pokriće pred zapadnim mentorima za pravdanje.

Premijer Vučić, međutim, ovakvim kritičarima odgovara da "ovo nije vreme podela na huškače i izdajnike" i da se zaboravi na priče o srpskom nejedinstvu "kojem bi se mnogi obradovali".

- Nije vreme u kojem je Milošević uvodio sankcije Karadžiću preko Drine, Tadić pisao negativne tekstove o Dodiku. Mi mislimo najbolje o Dodiku i ne moramo u svemu taktički da se slažemo, Srbija je bila i biće uz RS i to je naša obaveza i pravo - poručio je on.

Vesti
Mnogo buke ni oko čega: Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva BiH

Nepotrebne tenzije

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je imao odvojen sastanak sa premijerom Vučićem, smatra da su povodom referenduma u RS stvorene preterane tenzije i da on očekuje da referendum bude održan.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti dan posle referenduma, Čović je odgovorio da se "26. septembra ništa neće promeniti".

Stavom državnog vrha Srbije o referendumu nije zadovoljno ni Sarajevo, ali iz sasvim drugih razloga od onih koje navodi nacionalna srpska opozicija.

Iz Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poručuju da je Srbija načinila dobar potez, ali ne i dovoljan. Za Izetbegovića, izostanak pritiska Srbije na entitetske vlasti da odustanu od referenduma, nije neočekivan potez, iako Beograd, kako kaže, ima obavezu da se suprotstavi antidejtonskim aktivnostima.

Potpredsednik RS iz redova bošnjačkog naroda Ramiz Salkić sada očekuje da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poništi odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma.

Bosić se pita: Šta posle?

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je nakon sastanka u Beogradu da Dodik nije konsultovao Srbiju pre raspisivanja referenduma.
- Takođe, još nije poznato šta nakon održavanja referenduma - rekao je Bosić za "Euroblic", objašnjavajući svoju prethodnu izjavu da je na sastanku "čuo dosta informacija koje nije znao".
Mediji u BiH posebno ističu njegovu zabrinutost mogućim "zaoštravanjem stanja, koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas, praktično, vratilo 20 godina unazad".

Analitičari u Beogradu, međutim, to ne očekuju.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ne očekuje da će Incko koristiti bonska ovlašćenja.

"Beograd je napravio distancu gde može ponovo, ako bude neophodno, da se vrati, ali sa samostalnijom pozicijom", smatra Janjić.

Nekadašnji član Predsedništva BiH u vreme rata Nenad Kecmanović kaže da u Sarajevu postoji očekivanje da "Srbija ima daljinski upravljač u odnosu na Banjaluku".

- To je strateška greška u posmatranju RS koja šteti BiH, jer izostaju direktni razgovori Banjaluka-Sarajevo - komentarisao je Kecmanović za RTS.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2016. 09:39
Šta je Vučić imao da "preživi". Normalan čovjek koji podržava naš narod i radi u korist Srpskog naroda u cjelini. Glupo je inatiti se bez potrebe. Ima razloga i to debelog ali potrebe i neke koristi nema puno sem da mi Srbi zadovoljimo sujetu. I ja mislim da je Mile imao boljih i efektnijih rešenja ali mu dajem punu podršku kao i Republici Srpskoj koju ćemo braniti svim sredstvima po svaku cijenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online