Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.11.2014.
09:09
D. N. P. A

Razbuktan sukob zbog verske vlasti

Povodom nedavne odluke Islamske zajednice (IZ) Crne Gore da iz Odbora u Rožajama isključi hafiza Abdurahmana Kujevića, pomoćnika muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i obrazloženja da je Kujević, angažujući se u IZ druge države (Srbije), radio protiv jedinstva IZ u Crnoj Gori, predstavnici svih gradskih i seoskih džemata u Rožajama zatražili su prijem kod reisa Rifata Fejzića i objašnjenje zašto je hafiz Abdurahman Kujović isključen iz zajednice i zašto mu je zabranjeno da održava molitve u rožajskim džamijama.

Bilbordi kao da je izborna kampanja
 

U pismu reisu Fejziću, koje je dostavljeno i medijima, potpisane džematlije ističu da su istinu o Kujeviću tražili više puta do sada, ali da još nisu dobili nikakav odgovor. "Ovaj zahtev je još jedan naš pokušaj da očuvamo jedinstvo muslimana u Sandžaku i Crnoj Gori, želimo da se čuje reč i stav onih koji žive za islam i u islamu, a ne od komercijalizacije islama", ističe se u pismu Fejziću u kome se naglašava da će se, ako ponovo ne bude nikakvog odgovora, steći utisak da je u Islamskoj zajednici Crne Gore izvršen puč i da njom upravlja neko drugi koji islamu i muslimanima ne misle ništa dobro.

Bilbordi

U Rožajama i okolini pojavili su se bilbordi podrške Abdurahmanu Kujeviću. Vernici strahuju da bi se sve izraženije podele (jedni su za Fejzića, drugi za Zukorlića) mogle preneti u džamije i da bi se, kao svojevremeno u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu mogle izroditi u ozbiljne incidente.

 

Nadamo se da je reis Rifat Fejzić shvatio da na čelu IZ može stajati samo onaj čovek koji poštuje islam i koji se isključivo rukovodi islamskim načelima i da se u upravljanju islamskom zajednicom ne smeju koristiti u laičkoj javnosti već prihvaćene politikanske metode pravnog nasilja - naglašava se u pismu rožajskih džematlija u kome se izražava žaljenje zbog komunikacije sa reisom preko medija.


Islamska zajednica Crne Gore, posebno njen severni deo, poslednjih meseci poprište je "rovovske" borbe za prevlast i uticaj između reisa IZ Crne Gore Rifata Fejzića, koji se zalaže za samostalnu Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, i muftije sandžačkog Muamera Zukorlića koji islamsku zajednicu na severu Crne Gore vidi kao deo njegovog sandžačkog muftijstva i Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine.

Reis IZ Crne Gore Rifat Fejzić optužio je nedavno muftiju Muamera Zukolića da "fašističkim metodama" pokušava da u Crnu Goru prenese podele među muslimanima koje već dugo traju u Sandžaku i Srbiji. Zukorlić je odgovorio da Fejzić "ne zna šta priča".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.11.2014. 09:34
Stvarno veliki problemi sa kojima se tamo suocavaju.Nezaposlenost-opsta ekonomska kriza kao i slaba perspektiva za mlade ljude tu ocigledno ne igraju neku ulogu.Religija je privatna stvar ako neko zeli da vodi politiku putem religije to je druga stvar.Nisam bio nikada pobornik Komunizma ali su oni bili antibijotik za takve spletkare.Znalo se ko je gazda u kuci sada svaki seoski imam vodi neku politiku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online