Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 12.11.2014.
09:30
M. Roknić - Vesti A

Odlazak svedoka velikog zločina

Josip Boljkovac, prvi ministar unutrašnjih poslova Tuđmanove Hrvatske i jedan od poslednjih hrvatski partizanskih kapitalaca, umro je u ponedeljak u 93. godini u karlovačkoj bolnici.

Od Ozne do Tuđmana: Josip Boljkovac
 

U ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" početkom 2009. godine, Boljkovac je uzburkao javnost u Hrvatskoj tvrdnjom da je "Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namerno izazvala rat", optužujući Tuđmana da je njegov cilj bio rat po svaku cenu.

Osveta za sluge okupatora

Za osudu partizanskih i komunističkih zločina trebalo je pronaći barem jednog živog "zločinca", a Boljkovac je za to bio kao naručen. Policija ga je u tragikomičnoj akciji, sa dugim cevima i fantomkama, jedva pokretnog izvela iz kuće novembra 2011. zbog sumnje da je počinio ratni zločin na samom kraju Drugog svetskog rata.
Ispostavilo se da ga terete da je u maju 1945. kao šef Ozne za kotar Karlovac naredio likvidaciju civila koji su sarađivali sa ustaškim vlastima. Županijski sud u Zagrebu u maju ove godine oslobodio je Boljkovca u tom procesu.

Na insistiranje novinara ko je zapravo započeo rat, Boljkovac je nedvosmisleno odgovorio: "Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska! Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat".


Josip Boljkovac rođen je 1920. Godine u Vukovoj Gorici nedaleko Karlovca, a početkom Drugog svetskog rata odlazi u partizane, da bi kraj dočekao kao šef Ozne za kotar Karlovac. Šezdesetih godina bio je gradonačelnik Karlovca, a nakon sloma Hrvatskog proleća 1972, odnosno Maspoka, kada je stao na stranu Savke Dapčević - Kučar i Mika Tripala, uklonjen je iz političkog i javnog života. Početkom devedesetih priključio se HDZ-u i Tuđman ga imenuje prvim ministrom unutrašnjih poslova samostalne Hrvatske, da bi ga već 1991. smenio sa tog položaja, ali ga nije ućutkao.


Naprotiv, tek je tada progovorio na način koji je sablažnjavao politički establišment i najširu javnost Hrvatske opijenu antisrpskom histerijom. Optuživao je Tuđmana i HDZ za izazivanje poslednjeg rata. Svedočenjem u procesu protiv Branimira Glavaša, a potom i u medijima bez ustezanja je tvrdio "da su Hrvati hteli taj rat i da su oni prvi napali Srbe", da je Franjo Tuđman sve dogovarao sa Slobodanom Miloševićem... Ali i da je Tuđman prepustio Srbima iz BiH Bosansku Posavinu, a da je zauzvrat Milošević pomogao Tuđmanu da se reši Srba u Krajini..."


I zbog toga se izložio progonu. Postao je glavna meta u posttuđmanovskoj Hrvatskoj, koja je na krilima Deklaracije o osudi svih totalirizama Evropskog parlamenta, pokrenula kampanju stavljanja antifašista u isti koš sa ustašama i njihovim zločinima.


Josip Boljkovac je u svom dugom trajanju predano služio svima, da bi se na kraju, odbačen i anatemisan, vratio partizanima i antifašizmu. A to u Hrvatskoj nije moglo proći nekažnjeno.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.11.2014. 12:43
Znao je da ide Bogu na istinu, pa nije hreo da gresi dusu lazuci za Tudjmana i HDZ. Inace, on je smenjen zato sto je nameravao da uhapsi Glavasa, koji je organizovao ubistvo Josipa Kira, sefa osijecke policije, koji je bio smetnja njihovom ratnom planu.
Sreda 12.11.2014. 12:17
pije kaficu sa tuđmanom u 9-tom krugu
Sreda 12.11.2014. 13:41
Bar je priznao ko je zapoceo rat, medjutim ne ide mi iz glave onaj tajni snimak sa Spegeljom kada je izustio da ce se Srbi ako bude potrebno ubijati na kucnom pragu, bez milosti, zene, deca. Na kraju je da bi bar malo sebe oprao, progovorio istinu koju svi dobro znamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online