Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 01.11.2014.
05:35
Ž. Marković - Vesti A

Merkelova bi da kroji vlast

Nakon sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je prekjuče održan u Mostaru, naziru se konture buduće vlasti na zajedničkom nivou u BiH. Ako je suditi prema samouverenim porukama dva lidera, ove dve partije biće nezaobilazan faktor u celom procesu, a ostalo je samo da se nađe treći, bošnjački, partner.

Čekaju partnere Bošnjake: Dragan Čović i Milorad Dodik
 

Ipak, u Savezu za promene u Republici Srpskoj nisu uvereni da će sve ići baš onako kako su Čović i Dodik zamislili, a u međuvremenu se pojavila i nova strana, odnosno međunarodni faktor, te su neki mediji preneli da se lično nemačka kancelarka Angela Merkel uključila u celi proces tako što je telefonski kontaktirala Bakira Izetbegovića i sugerisala mu da ne bi bilo loše da se državna vlast formira bez Milorada Dodika.

Nemačke želje

Navodno mešanje Angele Merkel u formiranje vlasti u BiH mediji dovode u vezu sa potpisivanjem sporazuma o saradnji takozvanih narodnjačkih stranaka u BiH. To je urađeno pod nemačkim pokroviteljstvom, a potpisnici sporazuma su SDS, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SDA. Nemci sada, navodno, žele da upravo ove stranke budu kostur nove vlasti.

Spekuliše se da je sličan razgovor imala i sa Čovićem, ali on tvrdi da od njega niko nije tražio da ne ide u koaliciju sa SNSD-om ili mu sugerisao nešto drugo.


- Sastao sam se sa većinom relevantnih predstavnika međunarodne zajednice i rekao ko su partneri. Često se moje ime stavljalo u kontekst kojekakvih potpisanih sporazuma. S tim ljudima ja nikad nisam imao razgovore, a kamoli potpisao sporazume. Izborni rezultat je jasan - rekao je Čović.


Milorad Dodik smatra da je srpski narod u BiH svoje poverenje dao SNSD-u, a Hrvati HDZ-u BiH, te da je jedino otvoreno pitanje ko će se od bošnjačkih stranaka pridružiti ovim strankama.


- Ključna pitanja su rešena. Partnerstvo HDZ BiH i SNSD-a traje dugi niz godina i biće nastavljeno i ubuduće - rekao je Dodik.


Na pitanje o navodnim pritiscima međunarodne zajednice prema Čoviću i Izetbegoviću Dodik je utvrdio da nesumnjivo postoje stranci s takvim namerama.


- Znamo kako su prošli put neodgovorno postupili kada su formirali Vladu FBiH i dali legitimitet onima koji su doveli Federaciju u situaciju u kojoj je danas. Uvek kada su se stranci ovde petljali to je bilo loše. Oni me prilično ne zanimaju, mada me zabavljaju. Postoje neki koji zaobilaze moj kabinet i moram javno da poručim da se zbog toga osećam veoma lagodno, jer kad sam se sastajao s njima bilo je problematično i njima i meni. Nadam se da će me zaobilaziti i ubuduće - poručio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Subota 01.11.2014. 05:40
Недајте се браћо Срби!!!!!
Subota 01.11.2014. 08:41
Vasington ponovo daje mere, Brisel nadgleda probe, a Merkel bi da kroji novu bosansku ludacku kosulju. Medjutim nece da moze hehe...
Subota 01.11.2014. 09:42
Savez Hrvata i Muslimana devedesetih su isli na stetu Srba ,sada savez Hrvata i Srba idu na stetu Muslimana .Kada ce jednom da se napravi neki savez koji neide nikome na stetu nego svima u korist.Ovi savezi nazalost neidu u korist ni narodima nego samo pojedincima koji na narod i nemisle.Dokle ce narod to da trpi se nezna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online