Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.06.2014.
18:14
Index. hr A

Zbog Dodika će BiH imati tretman kao Severna Koreja?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak kako zastupnici iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine neće glasati za novi državni zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmenama kaznenog zakona BiH čime je otvorio put da BiH bude stavljena na međunarodnu "crnu listu" država kojima se nameće strogi režim provera svih finansijskih transakcija s inostranstvom..

Odluka da ne glasa za novi zakon, izazvala je brojne kontroverze u BiH: Milorad Dodik

"Od zastupnika (SNSD-a) ću tražiti da ne glasaju o ovim zakonskim rešenjima", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci izazvavši tako pravi šok uoči sednice Doma naroda zakazane za 6. jun.

Očekivalo se da Dom naroda tada usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma te izmene kaznenog zakona što ih je 28. maja prihvatio Zastupnički dom.

Odbor stručnjaka Savet Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (MONYVAL) ranije je tražio da ti zakoni, čije se donošenje očekuje još od 2011. godine, konačno budu prihvaćeni u parlamentu do 1. juna ili će BiH biti stavljena na popis zemalja nesigurnih za finansijske transakcije. To bi značilo da će svako slanje novca u BiH biti podvrgnuto proverama kakve vrede za države poput Irana ili Severne Koreje.

Ispunjenje tog roka postalo je naročito vruća tema u BiH proteklih pet dana jer je sednica Doma naroda zakazana tek za 6. jun pa je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) optužila predsednika HDZ BiH Dragana Čovića, trenutnog predsednika Doma naroda, za neodgovorno ponašanje koje ugrožava i ono malo međunarodnog ugleda što ga ima BiH.

Najavom da svojim zastupnicima u Domu naroda parlamenta BiH neće dopustiti prihvatanje novih zakona i to bez obzira na upozorenje MONEYVAL-a Dodik je sve dodatno zakomplikovao.

Dom naroda sastoji se od tri nacionalna kluba sa po pet zastupnika a svaku odluku moraju podržati najmanje tri zastupnika iz svakog kluba. Kako SNSD u klubu Srba ima tri zastupnika izvesno je da zakoni neće biti prihvaćeni.

Zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu podržali su predložene izmene zakonskih odredbi, a Dodik je u utorak konstatovao kako taj postupak ne odobrava a svakako namerava sprečiti da zakoni stupe na snagu. Utvrdio je da BiH kao država i nema ovlašćenja za donošenje kaznenog zakona jer to pravo, po njegovu sudu, pripada isključivo entitetima

"Nikakvim pretnjama 'crnim listama' se ne može centralizovati BiH", rekao je Dodik.

MONEYVAL je u nedelju objavio izjavu kojom je sve zemlje-članice Saveta Evrope pozvao da zbog nepoštovanja međunarodnih standarda na planu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma obrate posebnu pozornost na sve finansijske transakcije s BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.06.2014. 18:22
O Severnoj Koreji pišu negativno Amerikanci i njhovi poltroni. Jeli to neko od vas bio u Severnoj Koreji pa da zna kako je tamo. A da li vi to mislite da ako radite onako kako vam Ameri kažu da će posle toga početi teći med i mleko. Pogledajte Hrvate,grcaju u dugovima prodaju svoju obalu i stalno se smeše jer im je glava u američkom d..etu.
Sreda 04.06.2014. 18:19
Има он доста мана али ови из остали партија нису му ни до кољена!Први је изашао и честитао Русима за Крим док је рибоусти то дипломатски избјегао,Сарајево зове Техеран...
Četvrtak 05.06.2014. 00:38
Dodik je sada na udaru Vucica jer tako zapadni mentori traze od poslusnika Vucica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online