Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.10.2014.
08:46
Ž. Marković - Vesti A

Dodik menja samo premijera

Ako je suditi prema nepotpunim rezultatima izbora u Republici Srpskoj, novu vladu će formirati stara koalicija - Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija.

Uskoro novi mandatar: Željka Cvijanović i Milorad Dodik
 

Ove tri partije će, prema prvim procenama, u parlamentu RS imati između 43 i 45 mandata, što je dovoljno za matematičku, ali ne i za stabilnu većinu. Budući da je prosta većina 42 od ukupno 83 poslanika, ovakav zbir bi mogao da donese glavobolje potencijalnoj vladajućoj koaliciji zbog dugogodišnje prakse preletanja iz jedne u drugu partiju na političkoj sceni Srpske. Većina od blizu 50 poslanika bi bila sigurna, ali zasad je neizvesno na kojoj adresi bi SNSD mogao da traži dodatnu podršku. Da li će to biti bošnjačke stranke okupljene u koaliciji Domovina ili možda neko iz opozicionih redova, znaće se u narednim danima.

SDS u vlasti na nivou BiH?

Na nivou BiH situacija je mnogo komplikovanija, i sve kombinacije su otvorene. Imajući u vidu da se vlast na zajedničkom nivou nakon izbora 2010. godine, formirala tek nakon 15 meseci, nije isključeno da sličan scenario vidimo i sada. Raspored snaga u Predstavničkom domu je takav da, kad je u pitanju Republika Srpska, u većini na nivou BiH može biti i SNSD, ali SDS, PDP i NDP.

Spekuliše se o različitim kombinacijama, ali, kako stvari stoje, vladajuća koalicija ostaje u neokrnjenom sastavu. Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da ova stranka ostaje partner sa DNS-om i SP-om, ali je, u tom kontekstu spomenuo i SDS, i to na način da u toj stranci možda postoje i "prihvatljive frakcije". Na pitanje ko će biti novi mandatar, Dodik je rekao da i DNS i SNSD "imaju dobrih ljudi".


Ostalo je nejasno da li će SNSD u vlast zvati SDS, ali izgleda da u ovoj stranci očekuju velike unutrašnje probleme u partiji Mladena Bosića.


- Najveći politički magarac ispao je SDS, koji je izgubio trku za predsednika Srpske, za parlament, a vrlo brzo treba očekivati i da će u toj stranci početi raskoli - rekao je Dodik.


Istovremeno, na scenu je stupio lider DNS-a Marko Pavić koji je izjavio da će ova stranka tražiti mandatara za sastav nove vlade, jer dobila veliku podršku građana.
- Ostajemo pri svom stavu, s tim što znate šta znači razgovarati sa drugim strankama. Ne znamo ni sa koliko ćemo stranaka razgovarati i sve su opcije moguće, ali prva opcija je da DNS dobije mandatara - rekao je Pavić.


Naime, DNS je značajno popravio svoj rezultat, i ova stranka će umesto dosadašnjih šest, imati rekordnih devet poslanika. Nakon jednog od sastanaka lidera vladajuće koalicije pre izbora, rečeno je da će DNS imati pravo biranja prve funkcije, ako koalicija ostane na vlasti. U DNS-u to nisu zaboravili, i otuda je usledila ovakva poruka.


Nezvanično, u SNSD-u su svesni situacije, i u ovoj stranci se mogućnost davanja mandata nekome iz DNS-a ozbiljno razmatra.


- Ne verujemo da će DNS istaći Marka Pavića kao kandidata za mandatara jer on ne želi da napušta poziciju gradonačelnika Prijedora, ali nije isključeno da njihov kandidat bude dosadašnji ministar saobraćaja Nedeljko Čubrilović - kaže naš izvor iz SNSD-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online