Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 07.10.2014.
03:45
Ž. Marković - Vesti A

Po svaku cenu izbeći Bošnjake

Pet dana pre održavanja opštih izbora u BiH, kampanja doživljava vrhunac, ali sve vodeće stranke, iz drugog plana, već prave kalkulacije za različite rezultate sa birališta, tako da se može reći da neće biti nespremnih ni za jedan scenario.

Šta će reći birači: Mladen Ivaić, lider PDL

Iako se ovih dana priča o velikim neredima u izbornoj noći, kako u organizaciji vlasti, tako i u režiji opozicije, sve to, po mišljenju analitičara, predstavlja klasičan predizborni spin, dok partije, ispod površine uveliko razmatraju sve moguće ishode. U tom smislu, najinteresantnije je u Republici Srpskoj, mada ni u FBiH situacija nije sasvim izgledna.

Bez Dodika na novu BiH

Prema nekim procenama, nije isključeno da sastav vlasti na nivou BiH kad su u pitanju stranke iz RS, bude različit od sastava vlasti na republičkom nivou. Po mišljenju nekih analitičara iz Sarajeva, sasvim je moguće da vlast na nivou BiH čini pet takozvanih narodnjačkih stranaka SDS-PDP-SDA-HDZ-HDZ BiH koje su prošle godine potpisale svojevrstan sporazum o saradnji, a da u RS na vlasti ostane Dodikov SNSD sa svojim partnerima.

Sva predizborna javna i tajna istraživanja otkrila su da će rezultati izbora u Srpskoj biti toliko razuđeni da će se verovatno dogoditi ono što je, po interese Republike, najmanje dobro, a to je dugoročna kriza vlasti i takozvano mandatarenje. Prema mišljenju većine analitičara, Milorad Dodik ima najviše šansi da pobedi na izborima za predsednika Srpske.

Kad je u pitanju trka za Predsedništvo, više šansi se daje Mladenu Ivaniću, kandidatu opozicije, u odnosu na aktuelnu premijerku Željku Cvijanović. Već takav ishod bi mogao da dovede do žestokog potresa na političkoj sceni.


- Spremni smo i za takav scenario, ali dalji razvoj događaja zavisiće isključivo od rasporeda mandata u Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini RS - rekao nam je visoki funkcioner SNSD-a koji je insistirao na anonimnosti.


A procene govore da nijedan blok, niti oko SNSD-a, niti Savez za promene, neće sam imati dovoljno poslanika da formira stabilnu većinu. U tom slučaju, presudna bi mogla da bude koalicija Domovina koju čine bošnjačke i hrvatske stranke. Taj politički savez bi mogao da bude tas na vagi, ali i vlast i opozicija se slažu da bi uključivanje te snage u vlast u Srpskoj bio prilično opasan čin. Potpredsednik SNSD-a Igor Radojičić nedavno je izjavio da na sve moguće načine treba pokušati eliminisati Domovinu iz kombinacija, ali nije potpuno isključio mogućnost saradnje SNSD-a sa njim. S druge strane, u SDS-u se takođe nisu kategorički izjasnili.


Postoje još neke verzije. Prema jednoj, SNSD sa partnerima ili SDS sa partnerima će imati stabilnu većinu, pa im Domovina neće ni trebati. Po drugoj, SNSD će, odnosno Milorad Dodik, kao ubedljivo najveštiji političar u Srpskoj, pokušati da razbije jedinstvo opozicije i izvuče jednu ili više stranaka iz opozicionog bloka.


- Ne bi bilo prvi put da pojedine manje stranke okrenu leđa SDS-u, koji je stožer tog opozicionog bloka. Ipak, sve se svodi na rezultate. Nakon što se oni objave, moraće se reagovati brzo i konkretno - zaključuje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 08:50
Radite složno za jačanje R. Srpske, ne izdajte nacionalne interese.
Utorak 07.10.2014. 08:21
Kako ono dušmani o nama: nedaj Bože, da se Srbi slože...!!!
Utorak 07.10.2014. 08:43
Samo bez srpski Neprijatelja Srbi su mirni!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online