Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.10.2014.
05:34
Ž. Marković - Vesti A

Dodik slavio u mrtvoj trci

Milorad Dodik ostaje predsednik Republike Srpske, jer je dobio tek oko 10.000 glasova više od kandidata SDS-a Ognjena Tadića, a Mladen Ivanić će u naredne četiri godine predstavljati Srbe u Predsedništvu BiH!

Teže nego što su očekivali: Dodik sa saradnicima u neizvesnoj postizbornoj noći
 

Ovo su najvažnije informacije u prvom postizbornom danu, kada je u pitanju Republika Srpska. Centralna izborna komisija juče nije saopštila konačne, već preliminarne i nepotpune rezultate, ali su stranke izašle sa potpunijim podacima, i proglasile pobedu. U SNSD-u su, osim pobede Dodika, proglasili pobedu i u trkama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamenta BiH. S druge strane, u PDP-u su poručili da je razlika između Ivanića i Željke Cvijanović veoma mala, manja od hiljadu glasova, ali da u narednom periodu ona neće biti dostižna.

Ubedljivi Izetbegović, Čović tesno

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH nije bilo neizvesnosti. Pobednik je Bakir Izetbegović, a iza njega je zaostao Fahrudin Radončić. U trci za hrvatskog člana Predsedništva izvesna je pobeda Dragana Čovića, ali tu treba sačekati da se prebroje svi glasovi jer postoji realna mogućnost da su Bošnjaci u Sarajevu i Tuzli masovno podržali Martina Raguža, što bi moglo da promeni stanje na izbornoj tabeli.

Činjenica da su trke za pojedinačne funkcije bile izjednačene kao nikad u istoriji Republike Srpske. Neverovatan haos nastao je u izbornoj noći, jer Centralna izborna komisija nije imala nikakve validne podatke, a stranke su baratale svojim informacijama. Oko dva časa iza ponoći Milorad Dodik je proglasio pobedu Željke Cvijanović, ali je ekspresno demantovan iz PDP-a, nakon čega se Dodik ponovo oglasio i praktično povukao proglašenje pobede.


Kao i uvek, jutro je bilo pametnije od večeri, pa je na konferenciji za novinare u SNSD-u saopšteno da na 600.000 prebrojanih glasova kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić ima stotinu glasova više od kandidata koalicije SNSD-DNS-SP Željke Cvijanović. Kao glavni razlog za Ivanićevu prednost u SNSD-u su označeni - bošnjački glasovi.


- Stratešku prednost Ivaniću dali su bošnjački glasovi. U Bijeljini na biračkim mestima na kojima je bošnjačko biračko telo Ivanić je dobio 1.230 glasova, a Cvijanovićeva 190 glasova, a u Prijedoru na velikom broju biračkih mesta sa bošnjačkim biračkim telom Ivanić je dobio 3.000 glasova, a Cvijanovićeva 870. U Gradišci je 1.300 prema 400 razlika za Mladena Ivanića na bošnjačkim biračkim mestima, a u Novom Gradu 930 prema 100 na nekoliko biračkih mesta sa bošnjačkim biračima - rekao je Radojičić.

 

Nada u Hrvate

Dodik je izjavio da je, u trci za člana Predsedništva, na sceni jedna velika igra i da se to znalo od samog početka, ali da to nije došlo do mnogih Srba koji su, kako je rekao, trebali da imaju više patriotskog osjećaja i odgovornosti.


- Na 99,3 odsto prebrojanih glasova za člana Predsedništva BiH tačno je da vodi Ivanić sa sto glasova, ali mi verujemo da smo u glasovima u odsustvu imali podršku Hrvata i očekujemo da će sve biti neizvesno do samo kraja - rekao je Dodik.

Na to se nadovezao Milorad Dodik koji je rekao da mu je žao zbog rezultata na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH i da ne može da veruje da su Srbi na ovaj način odlučivali, znajući ko i kako podržava Ivanića.


- Bošnjački glasovi i međunarodna zajednica staviće eventualnoj njegovoj pobedi, u koju još ne verujem, jedan akcenat podaništva u zahtevima, Bošnjaka kako je to ranije bilo sa Komšićem - rekao je Dodik.


Dodik je dodao da je njegova pobeda na izborima za predsednika Republike Srpske već preksinoć bila izvesna, ali da je to sada već gotovo sigurno.


- Osjećam se kao novoizabrani - stari predsednik Republike Srpske i komotno će mi biti i u priči oko skupštinske većine da brzo i efikasno formiramo institucije sistema - rekao je Dodik.


U SNSD-u tvrde da ova stranka sa svojim koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om, ima dovoljno mandata u Narodnoj skupštini RS za formiranje Vlade Srpske. Kako nezvanično saznajemo, ove tri stranke zajedno imaju između 43 i 46 mandata, što jeste dovoljno za većinu, ali ona bi bila izuzetno labilna.

Bosić se nije javio

Komentarišući rezultate opozicije, Milorad Dodik je ocenio da je najveći "politički magarac" ispao SDS, koji je izgubio predsednika, parlament, a vrlo brzo treba očekivati i da će u toj stranci početi raskoli.
- Pokušao sam telefonom da dobijem Mladena Bosića i sa njim razgovaram, ali se on nije hteo javiti, što govori da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti - rekao je Dodik.

U opoziciji se juče nisu preterano bavili rezultatom za parlamente. Kako nezvanično saznajemo, SDS je osvojio oko 25 mandata, PDP sedam ili osam, a NDP Dragana Čavića je dosegao pet mandata. Tri ili četiri mandata osvojila je bošnjačka koalicija Domovina.


Nenad Stevandić, potpredsednik Srpske demokratske stranke, izjavio je juče da je SDS jedini pravi pobednik izbora u RS i da je ova stranka ostvarila ogroman rast na svim nivoima. On je na konferenciji za novinare naveo da je krajnje neizvestan rezultat kada je reč o kandidatima za predsednika RS.


- Utakmica još nije završena. Bilo bi dobro da sačekamo da legalni organi završe svoj posao - rekao je Stevandić ne želeći da prizna Dodikovu pobedu.


Do zaključenja ovog broja našeg lista, kandidati opozicije za pojedinačne funkcije, Ognjen Tadić i Mladen Ivanić se nisu oglašavali.

"Beli listići" na bosanski način


Mnogi građani BiH su i ove godine odlučili da izađu na izbore, ali umesto da glasaju za ponuđene kandidate, odlučili su da ponište listiće na različite načine. Dok su neku dopisivali željena imena, kao što su, na primer Šerlok Holms, Ivica Osim ili japanski ambasador u BiH Hide Jamazaki, drugi su komentarisali političare i ostavljali im razne poruke. Glasači su na duhovit način iskazali svoje nezadovoljstvo, pa su poručili da bi samo Holms mogao da reši kriminal u zemlji.
Na listićima su se našli i stihovi pesama popularnih grupa S.A.R.S. i Dubioze kolektiv.


"Stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva...", citirao je jedan od glasača pesmu "Perspektiva".

 

Glasalo 54, 14 odsto birača

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić izjavio je da je na opštim izborima u BiH glasalo ukupno 54,14 odsto građana. Na entitetskom nivou, u Federaciji BiH glasalo je 52,73 posto, a u Republici Srpskoj 56,94 posto građana.

 

Pobeda za dlaku izmakla: Ognjen Tadić sa naslednicima
 

ZAPADNI MEDIJI O IZBORIMA U BOSNI I HERCEGOVINI


Nacionalisti i dalje kolo vode


Nakon opštih izbora u Bosni i Hercegovini svetski mediji su u izveštajima složni u oceni da su nacionalisti pobedili u podeljenoj i siromašnoj evropskoj zemlji.


Težnja za poslom i etničke tenzije obojili su izbore u BiH, piše britanski BBC i dodaje da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokom nivou. Pojedini delovi zemlje teže nezavisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, navodi u svom izveštaju BBC, dok drugi mediji u Velikoj Britaniji podsećaju i na februarske proteste koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi.


"Ništa ne funkcioniše u ovoj zemlji", rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP, dodajući da je ovo bila poslednja šansa za buđenje naroda.


Dodaje se da lideri tri etničke grupe nisu uspeli da se dogovore oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njeno članstvo u Evropskoj uniji i da je takvo ponašanje političara uzrokovalo da BiH bude na začelju prosperiteta u regionu. Raspoloženje u državi je generalno loše, a izbori najverovatnije neće doneti ništa novo, piše "Dojče vele". Glas Amerike u prvi plan ističe da nacionalisti koji su pobedili vide različitu bućućnost države.


Mediji u regionu su, takođe, posvetili značajnu pažnji izborima u susednoj državi, uglavnom se, za sada, baveći iznošenjem preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije.


Stranka demokratske akcije (SDA) najveći dobitnik, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) najveći je gubitnik opših izbora među strankama koje okupljaju pretežno bošnjačko biračko telo, navodi Hina. Istovremeno, dodaje hrvatska agencija oslanjajući se na prve rezultate objavljene u stranačkim štabovima, najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podelile su uticaj među hrvatskim i srpskim biračima.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.10.2014. 05:38
Bravo Mile, u nove pobjede i samostalnu REPUBLIKU SRPSKU.
Utorak 14.10.2014. 09:17
Понуда на изборима је ОЧАЈНА. Све је то го лопов. Надам се да ће ови на нашој страни сви ићи у затвор са конфискованом имовином када искрени, просвећени и способни родољуби дођу на власт.
Utorak 14.10.2014. 12:47
"Komentarišući rezultate opozicije, Milorad Dodik je ocenio da je najveći "politički magarac" ispao SDS, koji je izgubio predsednika, parlament, a vrlo brzo treba očekivati i da će u toj stranci početi raskoli. - Pokušao sam telefonom da dobijem Mladena Bosića i sa njim razgovaram, ali se on nije hteo javiti, što govori da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti - rekao je Dodik ". Ипак је Додик задовољан резултатом . Сад се само плашим деструкције овог Иванића . СНСД - е је добио за парламент БиХ ,за предсједника РС , и за народну скупштину РС . За предсједништво БиХ Иванић је имао 48 . 31 , а Цвијановићева 48 . 14 посто гласова .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online