Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 25.09.2014.
06:47
Ž. M. - M. R. A

Izrael sprema nezavisnost Srpske?!

Sarajevski mediji podigli su veliku prašinu zbog susreta Milorada Dodika sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom koji se u Beču dogodio pre 14 dana. Njima se pridružila i zagrebačka štampa koja je došla do zaključka da je Dodik u Beču tajno spremao otcepljenje Srpske, iako je ostalo nejasno na osnovu čega su došli do tog zaključka.

Milorad Dodik tajno spremao otcepljenje Republike Srpske u Beču?
 



A sve je počelo kada je Dodikov kabinet objavio da je do susreta došlo. U kraćem saopštenju navedeno je da su tokom sastanka istaknuti dobri odnosi Srpske i Izraela, a objavljena je i fotografija sa susreta. Agencija Srna prenela je istog dana da su sagovornici izrazili potrebu za jačom privrednom i ekonomskom saradnjom, te su istakli da između Izraela i Srpske nema otvorenih pitanja.


Međutim, izraelski list "Haaretz" objavio je da je reč o tajnom sastanku Dodika i Libermana o kojima javnost u toj zemlji ne zna mnogo. U saopštenju iz Libermanovog kabineta kratko je navedeno da je on u Beču imao "tri osetljiva sastanka", ali list je naveo da nije jasno zašto je sastanak sa Dodikom "diplomatski osetljiv".


- Uprkos činjenici da Republika Srpska nije nezavisna država, Liberman je uložio puno napora u održavanje veza sa ovim entitetom. Ovaj nesrazmerni interes za RS nije vođen samo međunarodnim odnosima, nego takođe, a možda ponajviše, ličnim vezama - navedeno je u ovom izraelskom listu.


Zagrebački "Jutarnji list" pod naslovom "Dodik na tajnom sastanku - čelnik RS gradi podršku za otcepljenje", objavio je već poznate informacije o susretu Dodika i Libermana, kao i podatak da je u Izraelu pokrenuta neka vrsta službene istrage o ovom susretu.

Stradali zajedno

On je istakao da Izrael duboko ceni ulogu srpskog naroda, pogotovu u Republici Srpskoj u tako davnoj prošlosti, sapatništvu i zajedničkoj borbi protiv nacističkih zločinaca.
- To samo predstavlja temelj za dalju saradnju i to je nešto što i te kako znamo da poštujemo. Uz to bih dodao i odnos Republike Srpske prema žrtvama holokausta, kao jednog temelja za dalju saradnju na istorijskim osnovama - rekao je Liberman.


Zauzet putovanjem u Rusiju, Milorad Dodik ovih dana nije komentarisao navode o susretu sa izraelskim šefom diplomatije. On je posle pomenutog sastanka kratko izjavio da je razgovarano o političkim i ekonomskim pitanjima i dobroj saradnji, razumevanju i međusobnoj podršci.


- Naše prijateljstvo je već dokazano. Koristimo ovu priliku da se međusobno upoznamo o situaciji na Balkanu i Bliskom istoku, a pre svega o stavovima države Izraela i Republike Srpske - rekao je Dodik nakon sastanka.


Agencija Srna tada je prenela i Libermanovu izjavu da duboko ceni ulogu srpskog naroda danas i dodao da se odnosi u budućnosti mogu graditi na zdravim osnovama.


- Predsednik Dodik i premijerka Željka Cvijanović ustanovili su odnose između države Izrael i Republike Srpske, a pamti se, i ceni topao i konstruktivan odnos Srpske prema Izraelu. Upravo ta konstruktivnost je povod za ove razgovore i za dalju saradnju - rekao je tada Liberman.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.09.2014. 08:57
pametno. ko ima podršku izraela, taj ima podršku i amerikanaca, a sa tim bi bio glavni deo posla obavljen...
Četvrtak 25.09.2014. 09:04
Povodom aktuelne "Parade Ponosa" za redakciju vesti online.Zasto ste ukinuli mogucnost komentara? Kada se govori jezikom mrznje,(koji je zabranjen ovih dana) potpuno je u pravu da se cenzurise,I vi kao administrator mozete da izbrisete komentar. Medjutim ukidanjem zdravih kritickih komentara,(bez govora mrznje) vi dokazujete,postojece sumnje da su nam mediji pod velikom cenzurom.Ja molim sve posetioce ovog sajta,da uzvratimo udarac cenzuri! PRESTANITE DA KUPUJETE NOVINE I SIRITE IDEJU DALJE! KADA OSLOBODE SE OD CENZURE,TEK ONDA POCNITE DA KUPUJETE NOVINE !Kada novinari budu osetili finansijsku propast, onda ce da shvate da zive od naroda ,a ne od cenzuriskih nalogodavaca!
Četvrtak 25.09.2014. 09:09
To MILEEEEEEEEEEEEEEE. Zna BOG za srbina svog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online