Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 28.08.2014.
08:09
D. Dekić - Vesti A

Hrvatska do Apatina?

Granica na Dunavu, ne samo da godinama opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, već bi to sporenje moglo da zakoči Srbiju na ulasku u Evropsku uniju.

Vlasti u Zagrebu pojačale apetit: Apatin
 

Na ovaj problem ukazao je poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović koji je tokom međunarodnog naučnog skupa "Hrvatsko-srpski odnosi: Zaštita identiteta" u Golubiću kod Knina, ocenio je da Vlada Srbije u poslednje dve godine ne radi ništa na rešavanju otvorenih pitanja preostalih iz bivše Jugoslavije posle ratova devedesetih, među kojima je i pitanje državnih granica.

- Pitanje granica je osnovno koje Srbija i Hrvatska treba da urede - kazao je Veselinović, ocenivši da je to posledica sve ređih susreta između predstavnika dve države.

Beograd još od 2002. bezuspešno pokušava da nađe kompromis sa Zagrebom. Da scenario uslovljavanja kakav je Slovenija nametnula Hrvatskoj sporom oko Piranskog zaliva može da doživi reprizu u hrvatsko-srpskom izdanju indirektno je pre izvesnog vremena sugerisao tamošnji premijer Zoran Milanović koji je, komentarišući put Srbije ka EU, rekao da razgraničenje na Dunavu mora da se završi.


- Nema ucena ni mentorstva, ali neke stvari se moraju dogovoriti. Krajnje je vreme, i to će biti jedan od naših uslova, a druga strana nema nijedan razlog za odugovlačenje - rekao je Milanović proteklog proleća.

Tomislav Nikolić i Ivo Josipović

Čelnik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, podsećajući da je Hrvatska uslovljavala i vraćanjem kulturnog blaga, navodi da ga ne bi iznenadilo da i pored priča o dobrosusedskim odnosima, Zagreb i granicu na Dunavu ispostavi Srbiji kao problem, jer je Hrvatskoj "sve problem".

- Zagreb bi morao da pokaže dobru volju, naročito što je prilikom uspostavljanja granica AVNOJ-a, koje nisu bile državne već republičke, Srbija bila tolerantna i deo Baranje se našao u Hrvatskoj - kaže Budimir za "Vesti". On ističe da nije ni prirodno da Hrvatska prelazi Dunav i zalazi na srpsku teritoriju.


Sa početkom pregovora dogovoreno je da bivša međurepublička granica bude osnov utvrđivanja državne granice, ali su parametri dve strane različiti. Hrvatskoj ne odgovara avnojevska granica, već traži katastarsku i poziva se na zemljišne knjige iz vremena Austrugarske, prema kojima bi međudržavna međa išla linijom rubnih katastarskih opština.

Da komšiji crkne krava

- Ponašanje Hrvata pokazuje da oni neće propustiti priliku da i kad od nečega nemaju koristi, Srbija doživi štetu, po onoj narodnoj "da komšiji crkne krava". Pri tom Zagreb mnogo više brani sopstvene nacionalne interese od Beograda. Mi smo mnogo popustljiviji, možda zato što su oni za razliku od nas imali zapadna leđa - kazao je Branko Radun.

On je izvinjavanje srpskih političara Zagrebu za sukobe 90-ih ocenio kao "mazohizam srpske elite", iako je Hrvatska više puta u prošlom veku izvršila genocid.

Poznato je da je sporno oko 11.000 hektara zemljišta, 10.000 na levoj obali u Srbiji i 1.000 na desnoj hrvatskoj strani, pa prema tumačenju Zagreba, Hrvatskoj treba da pripadnu veliki delovi srpske opštine Apatin, skoro do samog ulaska u grad.


Nadu da Zagreb neće praviti problem Beogradu oko međudržavnog razgraničenja, izrazio je dugogodišnji jugoslovenski ambasador u penziji Stanislav Stojanović. On smatra da se sporenje o liniji na Dunavu s vremena na vreme pojavljuje u tamošnjoj javnosti kao ispolitizovano zbog negativnog raspoloženja prema Srbima u Hrvatskoj iskazanog protestima zbog ćiriličnih tabli pa sve do pitanja povratka proteranih.


- Mislim da su granice periferno pitanje u odnosu na ove goruće probleme s kojima je Hrvatska suočena. Sa druge strane na Srbiju se svakodnevno vrše pritisci i uslovljava koliko je veća njena želja za ulazak za EU, a mislim da je najveći presing zbog naših odnosa sa Rusijom - kaže on za "Vesti".


Pitanje granica nema toliko veliki značaj koliki se pridaje, ni prema mišljenju političkog analitičara Branka Raduna, mada kako on kaže, cilj Hrvatske jeste da pređe Dunav, što pokazuju i njihove kompanije koje bi da kupuju zemljište u Vojvodini.


- Smatram da Zagreb više poteže to pitanje kako bi imao čime da trguje sa Beogradom zbog srpskih zahteva za povratak izbeglih i poštovanje njihovih ljudskih prava. Zato se ovaj spor lukavo predstavlja kao bitan da bi se dobili ustupci prilikom bilateralnih pregovora o drugim problemima - tumači Radun za "Vesti".

MSP bez odgovora

Pokušaj "Vesti" da od Save Stankovića, načelnika Službe za granice Ministarstva spoljnih poslova, dobiju odgovor o srpskom pristupu tom problemu i pored dobre volje Stankovića, zapeo je kod "tehničkih pitanja" u MSP-u, odnosno procedure koja podrazumeva da njegovu pisanu izjavu "Vestima" pogleda neko od njegovih šefova, pa odgovor nije stigao do zaključenja našeg izdanja. Stanković je nedavno javnosti objasnio da je srpski predlog sredina plovnog puta Dunava, zasnovan na razgraničenju iz 1945.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.08.2014. 09:46
Шта је сад кроасани? Кмееееееееееее! предсеник Николић је рекао да је Вуковар српски град. Узели сте на кварно Барању,нисмо заборавили. Узели сте и Дубровник,исто нисмо заборавили. Ако ми узмемо наше земљишне књиге Србија је до Загреба!
Četvrtak 28.08.2014. 09:48
I to ce alek buljavi picousti efikasno da resi sa onim neotesanim seljdzom.dobice hrvati i apatin, samo da blago podrze put srbije u eu.
Četvrtak 28.08.2014. 13:25
DOCI CE VREME DA SE PONOVO OBUVAJU CIZME. SAMO SADA NE VERUJEM DA CE NEKO DA SME DA VRACA NA POCETNE POLOZAJE. BICEMO MI BRZO U MARIBORU. CEKAM KO ZAPETA PUSKA DA DOVRSIM ZAPOCETO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online