Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.07.2014.
08:48
Ž. Marković - Vesti A

Svim silama u izbornu prevaru

Ustavni sud BiH maksimalno je zakomplikovao situaciju na političkoj sceni BiH. Ukidanjem Odluke Vlade Republike Srpske kojom se reguliše prijava prebivališta, osim što je ugrozila bezbednosni aspekt cele priče, podigla je političku temperaturu, ali i omogućila izborni inženjering na oktobarskim izborima u Srpskoj.

Mora se utvrditi tačnost podataka svih lica: Željka Cvijanović
 


Do kraja jula, birači u BiH se moraju opredeliti gde će glasati na narednim izborima, što je sasvim dovoljno vremena da se Bošnjaci masovno prijave za izbore u Srpskoj. Da li će u tome uspeti, zavisi i od novih odluka vlasti u Banjaluci.

Predsednik Milorad Dodik najavio je donošenje novog akta, ovog puta uredbe, koji će imati istu snagu kao i ukinuta odluka. U Banjaluci, inače, smatraju da je odluka Ustavnog suda politički motivisana.


- Mora se sprečiti fiktivno prijavljivanje i utvrđivati tačnost podataka svih lica radi izbegavanja raznih problema kao što su bezbednosni, ali i politički kada je reč o izbornom inženjeringu - rekla je premijerka Željka Cvijanović.


Ukinuta odluka Vlade RS propisivala je sve ono što je propisivao i državni zakon o prebivalištu koji, zbog političkih igara, nije usvojen. Da stvar bude smešnija, Ustavni sud je naveo da se ovo pitanje mora rešavati na državnom nivou, iako na istom tom nivou Bošnjaci mesecima blokiraju usvajanje zakona.

"Domovina" zadovoljna

Odluka Ustavnog suda koja je donesena po apelaciji Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, pozdravljena je u koaliciji "Domovina", koja na izborima računa upravo na glasove povratnika u RS, ali i fiktivno prijavljenih glasača.
vu koaliciju čine sve bošnjačke stranke, osim SDP-a, a masovna prijava bošnjačkih glasača na izborima, mogla bi da im omogući između šest i deset mandata u Narodnoj skupštini RS što bi ih promovisalo u vrlo važnu snagu u parlamentu.


Između ostalog, odlukom je bilo propisano da se prilikom prijave prebivališta u RS moraju doneti dokazi da građanin na prijavljenoj adresi stvarno namerava da živi, a kao dokazi su uzimani kupoprodajni ugovori, ugovor o najmu stana i slično. Pre dve godine u Srebrenici, kada je izveden klasičan izborni inženjering, dešavalo se da na jednoj adresi živi dvadesetak ljudi.


Predsednik Dodik izjavio je da će Vlada RS, pre nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH, doneti novi propis istog sadržaja koji će se zvati uredba i da je u tome niko neće zaustaviti.


- Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovde se niko neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je i odakle je - naglasio je Dodik.


On je napomenuo da su za ukidanje odluke Vlade RS u Ustavnom sudu BiH glasala dva muslimana i tri stranca te da su preglasali ostale sudije. Dodik je dodao da će, bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili, a Ustavni sud BiH bude ukidao, Vlada RS donositi novu odluku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.07.2014. 09:20
Недајте се браћо Срби!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ponedeljak 07.07.2014. 20:54
Jedno je sigurno narod nema za koga da glasa.Dali je iko od kandidata pomenuo ista dobro za gradjane da bi narod imao razloga da izadje na izbore.Jos uvijek samo narodu bacaju prasinu u oci bilo da se radi o kandidatima u RS ili onima u Federaciji.I jedni i drugi manipulisu gradjanima da postoji RS i da je zemlja podijeljena da treba stvoriti zajednicku drzavu sto je stopostotna laz.Drzava je podijeljena na manjih broj enormno bogatih koji vladaju i oni sto tu i tamo na neki nacin prezivljavaju i oni treci kojima je smrt jedini spas to su oni koji nemaju ama bas nikakvih uslova za zivot.Svi se bore da dodju na vlast i da pljackaju narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online