Ponedeljak 07.07.2014.
08:48
Ž. Marković - Vesti

Svim silama u izbornu prevaru

Mora se utvrditi tačnost podataka svih lica: Željka Cvijanović
 


Do kraja jula, birači u BiH se moraju opredeliti gde će glasati na narednim izborima, što je sasvim dovoljno vremena da se Bošnjaci masovno prijave za izbore u Srpskoj. Da li će u tome uspeti, zavisi i od novih odluka vlasti u Banjaluci.

Predsednik Milorad Dodik najavio je donošenje novog akta, ovog puta uredbe, koji će imati istu snagu kao i ukinuta odluka. U Banjaluci, inače, smatraju da je odluka Ustavnog suda politički motivisana.


- Mora se sprečiti fiktivno prijavljivanje i utvrđivati tačnost podataka svih lica radi izbegavanja raznih problema kao što su bezbednosni, ali i politički kada je reč o izbornom inženjeringu - rekla je premijerka Željka Cvijanović.


Ukinuta odluka Vlade RS propisivala je sve ono što je propisivao i državni zakon o prebivalištu koji, zbog političkih igara, nije usvojen. Da stvar bude smešnija, Ustavni sud je naveo da se ovo pitanje mora rešavati na državnom nivou, iako na istom tom nivou Bošnjaci mesecima blokiraju usvajanje zakona.

"Domovina" zadovoljna

Odluka Ustavnog suda koja je donesena po apelaciji Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, pozdravljena je u koaliciji "Domovina", koja na izborima računa upravo na glasove povratnika u RS, ali i fiktivno prijavljenih glasača.
vu koaliciju čine sve bošnjačke stranke, osim SDP-a, a masovna prijava bošnjačkih glasača na izborima, mogla bi da im omogući između šest i deset mandata u Narodnoj skupštini RS što bi ih promovisalo u vrlo važnu snagu u parlamentu.


Između ostalog, odlukom je bilo propisano da se prilikom prijave prebivališta u RS moraju doneti dokazi da građanin na prijavljenoj adresi stvarno namerava da živi, a kao dokazi su uzimani kupoprodajni ugovori, ugovor o najmu stana i slično. Pre dve godine u Srebrenici, kada je izveden klasičan izborni inženjering, dešavalo se da na jednoj adresi živi dvadesetak ljudi.


Predsednik Dodik izjavio je da će Vlada RS, pre nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH, doneti novi propis istog sadržaja koji će se zvati uredba i da je u tome niko neće zaustaviti.


- Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovde se niko neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je i odakle je - naglasio je Dodik.


On je napomenuo da su za ukidanje odluke Vlade RS u Ustavnom sudu BiH glasala dva muslimana i tri stranca te da su preglasali ostale sudije. Dodik je dodao da će, bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili, a Ustavni sud BiH bude ukidao, Vlada RS donositi novu odluku.

2024 © - Vesti online