Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.07.2014.
06:46
Ž. Marković - Vesti A

Srpska straćila milion maraka?

Specijalno tužilaštvo RS pokrenulo je istragu poslovanja nevladine organizacije Istorijski projekat Srebrenica, iz Haga, koju vodi Stefan Karganović, a koja već godinama iz budžeta RS dobija velike sume.

Poslovi na proveri: Stefan Karganović


Kako su objavili banjalučki mediji, pod lupom je poslovanje od 2008. godine do danas. U Specijalnom tužilaštvu potvrđeno je da se sprovode određene provere, ali je naglašeno da ne mogu da iznose više informacija.


Novac je iz budžeta Istorijskom projektu Srebrenica prosleđivao Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. U Centru su potvrdili da je tužilaštvo tražilo dokumentaciju o poslovanju Istorijskog projekta Srebrenica, od osnivačkih akata, pa do toga koliko i kada je bilo uplata iz budžeta na njihov račun. Ranije su mediji objavili da je ova organizacija od osnivanja pa do danas iz budžeta dobila više od milion maraka.


Najviše zamerki na rad Istorijskog projekta Srebrenica imao je bivši predsednik RS i aktuelni narodni poslanik Dragan Čavić, koji je u nekoliko navrata tražio podatke o delovanju ove organizacije. Ti zahtevi proizveli su pravi rat Karganovića i Čavića. U poslednje vreme mogu se čuti i Karganovićeve optužbe na Čavićev račun da je najodgovorniji za izveštaj o Srebrenici iz 2004. godine kada je utvrđen broj stradalih u tom mestu. Karganović optužuje Čavića da je potpisom na taj izveštaj bukvalno stavio omču oko vrata Srpskoj.

Konzul Tongoa

Banjalučki portal objavio je neverovatnu priču o Karganoviću koja seže do 1973. godine. Tada su američke novine objavile da je u Čikagu zatvoren konzulat Kraljevine Tongoa, i to zbog generalnog konzula - Stefana Karganovića.
Prema tim navodima, Karganović je priznao da je sam sebe imenovao tongoanskim diplomatom, dok vlasti te države ne odobre njegov angažman.
- Sam Karganović kaže da se informisao o tongoanskoj politici kroz poštanske marke i odlučio im je potreban čikaški konzul zbog promocije turizma - navodila je štampa.

 


Stefan Karganović ovih dana odbija da komentariše informacije o pokretanju istrage. Kratko je izjavio da sve detalje treba potražiti u tužilaštvu.


Inače, Karganović se našao nedavno na udaru brojnih pojedinaca i organizacija kada je u knjizi "Rušenje Republike Srpske" sačinio navodnu listu stranih plaćenika, neprijatelja i rušilaca Srpske. Na spisku se našle javne ličnosti, novinari i neke nevladine organizacije od kojih su brojne podigle tužbu protiv njega.


Zbog činjenice da se ova knjiga nalazi u okviru edicije Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a objavljena je i na sajtu ove stranke, sve je otišlo na viši politički nivo. Epilog bi trebalo da dobije na sudu, kada će Karganović morati da se suoči sa onima koje je proglasio stranim plaćenicima.

POVEZANE VESTI

Subota 05.07.2014. 07:19
Čuj to: Srpska straćila milion maraka? Pa Hrvatska je za obranu samo tri hrvatska generala dala 28 miliona eura (http://www.balkaninsight.com/rs/article/hrvatska-podr%C5%A1ka-generalima-domovinskog-rata). Čavić je zapadni čovek koji ima dužnost da sprovede novi 5. Oktobar u RS i da se na vlast Repuiblike Srpske stavi marioneta u liku i delu Dragana Čavića.
Subota 05.07.2014. 09:03
To Karganoviću! Tako si ih u živac! Prozivaj svakog stranog plaćenika. Neka budu srećni što ne postoji Prijeki sud u kome bi carovale smrtne kazne, jer i zatvori i protjerivanja su melem za njih. Ne da strani plaćenici dobro, nego predobro prolaze. Ali neće tako biti dovijeka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online