Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 29.06.2014.
09:33
Srna A

"Da se vrati dobar glas srpskim i ruskim vojnicima"

Predsednik ruske Državne dume Sergej Nariškin i ministar odbrane Sergej Šojgu uputili su pismo idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici, u kojem su izrazili uverenje da događaji, poput onih u subotu u gradu od kamena povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata mogu da sačuvaju istorijska sećanja naroda, te upozorili na sve češće pokušaje revizije istorije.

Ruski zvaničnici uputili pismo podrške Emiru Kusturici i Andrićgradu
 

"Nažalost, sve češće se suočavamo sa pokušajem revizije naše zajedničke istorije, uključujući pokušaje revizije istorije Prvog svetskog rata. Primer bratske Ukrajine nam dokazuje da neznanje sopstvene prošlosti može dovesti do najtragičnijih posledica", navodi se u pismu.

U pismu, koje je pročitao senator parlamenta Rusije i član državne komisije za istoriju Prvog svetskog rata Anatolij Lisicin, ističe se da je simbolična činjenica da se ovaj događaj održava na dan kada se navršava 100 godina od sarajevskih dešavanja, te proslavlja pobedu mira i slobode, ali i podseća na njihovu krhkost.

Ruski zvaničnici u pismu ističu zajedničku istoriju Srba i Rusa, podsjećajući da se Rusija uključila u Veliki rat na poziv savezničkog duga, ali iz srca da bi zaštitila bratske narode Balkana od agresije, dok je prije 70 godina sovjetska armija oslobodila Jugoslaviju od fašista.

Lisicin je prenio pozdrave ruskih zvaničnika, podsetivši da je 28. jun 1914. godine ujedinio sudbine Rusije i Srbije u jedinstvenom cilju - borbi protiv agresora za svoju slobodu.

"Skoro 100 godina Evropa umanjuje ulogu Rusije i Srbije u tom ratu. Došlo je vreme da se 'skuplja kamenje'. Mi moramo da vratimo 'dobar glas' vojnika Srbije i Rusije koji su ratovali u Prvom svetskom ratu", poručio je Lisicin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.06.2014. 09:40
Србска Славна Историја показује БОГУ какви смо ми ЉУДИ.................Са нашом БРАТСКОМ РУССИЈОМ У СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ............ДА НАМ МИЛОСТИВИ БОГ ПОМОГНЕ ДА СЕ УЈЕДИНИМО И САЧУВАМО......+ БОЖЕ ЗАШТИТИ ТВОЈЕ СЛУГЕ ВЕРНЕ ПРАВОСЛАВНЕ +
Nedelja 29.06.2014. 13:24
Slava svim tiranoubojicama!!! Daće bog pa da jednog dana držimo glave Rokfelera, Rotšilda i svih ostalih najvećih tiranina koji stvaraju i finansiraju male tiranine među predsjednicima, kraljevima i ostalom bagrom po Skupštinama svih zemalja, te zamajavaju mase, izrabljuju, truju svakog dana svim i svačim. Tirani, "proleteri" svih zemalja, najebali ste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online