Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 10.06.2014.
05:53
Ž. Marković - Vesti A

"Agresore" mame u Vijećnicu

Obeležavanje 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata u Sarajevu, koje se gromoglasno najavljuje već mesecima, pretvara se u klasičnu političku priču koja ovih dana doživljava kulminaciju. Naime, zbog očiglednih podvala iz Sarajeva, koncertu Bečke filharmonije u Sarajevu, kao centralnom događaju, neće prisustvovati nijedan politički predstavnik srpskog naroda u zemlji.

Nebojša Radmanović
 

O tome je pre nekoliko dana član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović pisao austrijskom predsedniku Hajncu Fišeru, koga je obavestio da niko od Srba neće doći na koncert. Radmanović je ocenio da je prilikom organizacije bilo niz zloupotreba, a sve u režiji Uprave grada Sarajeva, čiji predstavnici, kako ističe, ne uzimaju dovoljno u obzir značaj obeležavanja ove 100-godišnjice, kako za sve narode u BiH i zemlje učesnice u Prvom svetskom ratu, tako i za poruke mira i pomirenja koje su ovim obeležavanjem trebalo da budu upućene svetu.

Ploča smeta i Evropi

Inače, ploča na Vijećnici zasmetala je i delegaciji Evropske unije u Sarajevu koja je zatražila od zajedničkih organa BiH da intervenišu da se ta ploča ukloni. U priču se uključio i šef delegacije Peter Sorensen, koji je čak hteo da napusti ceremoniju otvaranja Vijećnice zbog ove ploče, ali je u poslednjem trenutku odustao.

Kako saznaju "Vesti", Radmanović se na ovaj korak odlučio jer ne želi da prisustvuje koncertu u sarajevskoj Vijećnici isključivo zbog table na ulazu u ovu zgradu na kojoj se celi srpski narod praktično naziva zločinačkim.


- Sam Radmanović je odigrao značajnu ulogu u organizaciji koncerta Bečke filharmonije. Sam taj događaj trebalo je da bude sjajna simbolika, jer su Austrijanci pre 100 godina u BiH došli sa oružjem, a danas dolaze da sviraju. I sve je bilo korektno dok grad Sarajevo nije preuzeo organizaciju, pa su koncert iz pozorišta prebacili u Vijećnicu. Niko od Srba nije dovoljno lud da prihvati učešće na skupu u zgradi na kojoj piše to što piše - kaže naš izvor dobro upućen u ova dešavanja.


Inače, Radmanović je Fišeru poručio da je zajedničko prisustvo tri člana Predsedništva BiH i austrijskog predsednika koncertu, 100 godina posle Sarajevskog atentata, trebalo da pošalje poruku mira i simbolizuje dobre i prijateljske odnose BiH i Austrije i ukupnu političku sliku današnje Evrope u 21. veku.
 

- Zanemarujući osnovne ideje pomirenja, dijaloga, razumevanja, kao i sećanja na sve pretrpljene gubitke u Velikom ratu, te podređujući njihov smisao kontekstu građanskog rata u BiH devedesetih godina prošlog veka, otvoren je prostor novim političkim sukobima i dnevnopolitičkim zloupotrebama planiranih manifestacija i poseta visokih funkcionera Sarajevu i BiH - kaže Radmanović.

Gde će Toma i Vučić?

Događaj u Sarajevu već su obeležile brojne kontroverze, a stanje u regionu moglo bi dodatno da se zakomplikuje nakon što su u javnost puštene spekulacije da će se srpski predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić pojaviti na koncertu koji je sporan za srpske predstavnike u BiH.


Interesantno je da se ni Toma, ni Vučić još uvek nisu izjasnili gde će biti tog dana, i da se mogu čuti poruke da će možda biti u Sarajevu, možda u Višegradu gde će Emir Kusturica takođe organizovati performans, a možda ni na jednoj od ove dve lokacije.


Po političkim kuloarima u Banjaluci odavno se šuška da bi odlazak državnog vrha Srbije u Sarajevu, a ne u Višegrad, bio novi šamar zvaničnog Beograda strukturama vlasti u Banjaluci.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 08:30
Nezavisna Republika Srpska.....! Mi ne možemo da živimo sa onima, koji od kako su se portučili nas mrze ! Ovo tjeranje u zajednički život je čisti sadizam !
Utorak 10.06.2014. 06:04
i koji je natpis u pitanju?!
Utorak 10.06.2014. 08:21
To je vjerojatno ova spomen ploča sa Viječnice :"Na ovom mjestu srpski zločinci su u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!" ili možda neka ploča koja podsjeća da su Srbi ubili AU prestolonasljednika i izazvali 1.svjetski rat
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online