Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.03.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

U Brčkom 5.000 folkloraša

Jubilarna 15. evropska smotra srpskog folklora - najreprezentativnija i najuticajnija kulturna manifestacija srpske dijaspore - održaće se od 22. do 23. maja u Brčkom u Republici Srpskoj, a domaćini će učiniti sve kako bi dragim sunarodnicima - gostima iz desetak evropskih zemalja, podarili druženje za pamćenje.

- Planiramo da ova folklorijada bude najmasovnija do sada sa oko 40 kulturno-umetničkih društava u takmičarskom programu. Istovremeno, naše procene su da će upravo na ovu, jubilarnu smotru, doći do 5.000 takmičara i gostiju iz cele Evrope - kaže predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke i predsedavajući Saveta smotre Mićo Ćetković.

Bojkot Francuza


Sekretar Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj Milorad Jancer je članovima Saveta preneo stav nekoliko društava iz Francuske koji su još jednom poručili da neće učestvovati na Evropskoj smotri.


- Svima nam je žao što društva iz Francuske neće doći, ali niko ne može da nas ucenjuje, samo zato što Smotra nije održana u njihovoj zemlji. Pa naše, nemačko udruženje je najbrojnije i mi opet poštujemo odluku većine - naglasio je Mićo Ćetković.


Zbog nekih ranijih nedoumica i propusta, Ćetković je ovog puta više nego jasno naglasio i da su "Vesti", kao jedan od osnivača i dokazanih prijatelja, generalni pokrovitelj folklorijade.


- Svi drugi mediji su više nego dobrodošli, ali među organizatorima i sponzorima mogu stajati samo naše "Vesti" - zaključeno je na Savetu evropske smotre.

Organizacija spremna: Sastanak Saveta smotre


 

Organizatori jubilarne folklorijade, Udruženje za negovanje srpskog kulturno-istorijskog nasleđa "Baštinar" i vlada Distrikta Brčko, tvrde kako su dva predstojeća meseca više nego dovoljna da sve bude pripremljeno na radost i zadovoljstvo gostiju iz Evrope.


- Evropska smotra folklora će se odvijati u okviru Dana evropskog nasleđa čime će posetioci biti u prilici i da pogledaju više zanimljivih etno-izložbi, a na njihov zahtev možemo organizovati i obilazak vrednih kulturno-istorijskih i turističkih destinacija u blizini - kaže Dragica Panić-Kašanski, direktor "Baštinara" i Doma kulture u Brčkom.
Prema njenim rečima Evropska smotra će se odvijati na ukupno tri scene, a takmičarski deo programa je u sali koja prima oko 1.500 gledalaca.


- Pripremljeni smo za sve vremenske okolnosti, rastojanje između scena je tek nekoliko stotina metara, a sva igračka društva će imati svoje garderobe. Neće biti problem ni to što Brčko ne raspolaže velikim smeštajnim kapacitetima, jer su svi hoteli u radijusu od 40 kilometara. Međutim, verujem da će se mnogi odlučiti i za privatan smeštaj i na tome upravo radimo - kaže Kašanski.

Švajcarci u dilemi


Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, preneo je Savetu informaciju da ovo udruženje razmišlja da zbog loše materijalne situacije nekih društava, ubuduće na Evropskim smotrama učestvuje svake druge godine, ali je na kraju ipak zajednički odlučeno da se o tome može razgovarati tek pošto u ovom savezu donesu jasnu odluku.


Milenković je takođe pokrenuo i pitanje da savezi iz evropskih zemalja ubuduće organizuju smotre u Srbiji ili Republici Srpskoj, rekavši da su društva iz Švajcarske više nego zainteresovana za takvu organizaciju.


Savet Evropske smotre srpskog folklora dijaspore je na poslednjem radnom sastanku pred jubilarnu 15. folklorijadu, takođe odlučio da izađe u susret molbi srpskog kulturnog društvu iz Vićence (Italija) i pozove ih u takmičarski deo programa, ali i da "Karađorđević" iz Rojtlingena budu 11. predstavnik Nemačke na Evropskoj smotri, zato što iz objektivnih razloga neće moći da učestvuju na završnom takmičenju za izbor u ovoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Petak 23.04.2010. 18:43
> Medjunarodni Sabor - Zlatni opanak u Valjevu Na Medjunarodnom Saboru folklornih ansambala, koji je ove godine po sedmi put održan u Valjevu, ovog puta pod pokroviteljstvom Prdsednika R. Srbije g. Borisa Tadića je učetvovala i folklorna sekcija našeg društva. Folklorna sekcija "Branko Radičević" Srpskog kulturnog društva iz Maribora je od 96 nastupajućih osvojila 6 (šesto) mesto, ali je istovremeno bila proglašena i za najuspešniji ansambl iz dijapsore odnosno osvojila 1 (prvo) mesto. Da, to je ista ona folklora kojoj vi gospodo iz EU Saveta za dijasporu niste dozvolili, da čak ni revijalno nastupi na smotri u Brčkom. Mislim da se svako od vas mora dobro zamisliti nakon ovakve sramote koju ste doživeli kao "stručni savet" za izbor folklore za EU Smotru u Brčkom Institucijama u Srbiji koje podržavaju ovaj Savet, predlažem da dobro razmisle o podršci koju daju ovom Savetu. Na dole navedenim internet stranama možete pročitati više, kako o dogadjaju samom tako i o našoj folklornoj sekciji. http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=176146&title_add=Najve%C4%87a%20etno%C5%BEurka&kword_add=zlatni%20opanak http://www.ugradu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=6394&Itemid=136 http://www.smedia.rs/kultura/detalji.php?id=6562 > > Borislav Janković > Predsednik IO SKD Maribor > | M +386 (0)40 578 747 > | E borislav.jankovic@videotop.si > www.skdmb.info
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online