Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.05.2014.
10:10 >> 12:04h
Srna A

RS: Neka mesta i dalje pod vodom, negde proradile podzemne vode

Na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini (BiH) sitacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom. Šamac je i dalje nalazi pod vodom, čija dubina na pojedinim mestima iznosi i do metar, iako gradu više ne preti neposredna opasnost od poplava, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske. I dalje se zbrinjavaju ljudi koji se nalaze u poplavljenom području. Ostatak Republike Srpske je u nešto "boljoj" situaciji...

Na delovima Šamca gde se voda povukla vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata, te uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi, a na delovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje.

Šamac: Tamo gde se voda povukla, vrši se čišćenje i dezinfekcija objekata i uklanjanje uginulih životinja. Na delovima koji su još pod vodom vrši se ispumpavanje
 

U naselju Krepšić u opštinI Donji Žabar prokopan je put pa je voda počela da se povlači iz poplavljenih mesta. Evakuisano je 350-400 stanovnika, a u kolektivne centre je smešteno 170 lica. Građanima su trenutno najpotrebnije pumpe za ispumpavanje vode, rukavice i maske, kao i svi vidovi humanitarne pomoći.


U opštini Kozarska Dubica u mestu Ševarlije poplavljeno je osam kuća. Podzemne i zaobalne vode reke Une i Save zaplavile su oko 1500 hektara zemljišta. U selu Glavinac i Gradina pod vodom je 16 kuća, a pristup im je nemoguć kopnenim putem.

Na području Bijeljine stanje je i dalje složeno, ali se provode sve neophodne aktivnosti na postepenoj stabilizaciji i poboljšanju. I dalje je prisutna opasnost na starom dašničkom nasipu kod Visoča, a potencijalno preti opasnost i od epidemije zbog uginule stoke na poplavljenim područjima uz reku Savu, kao i u vodenim džepovima na području grada i naseljenog mesta Dvorovi.

U toku noći nastavljeno je utvrđivanje i sanacija nasipa.

Doboj više ne izgleda ovako! Reka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne preti opasnost od poplava. Počinje dezinfekcija grada
 

U Doboju se reka Bosna povukla u svoje korito i gradu ne preti opasnost od poplava. U najvećem delu grada uspostavljena je struja i vrše se pripreme za uključenje struje u najugroženije delove grada. Voda iz vodovodne mreže je tehnička i nije za piće. Vrši se podela humanitarne pomoći na punktovima koje je uspostavio Crveni krst.

Počinje dezinfekcija Doboja

Danas počinje opsežna dvodnevna akcija dezinfekcije Doboja u koju je uključeno pedesetak timova sa 150 profesionalaca iz Instituta za javno zdravstvo, sa higijensko-epidemiološkim službama dobojskog Doma zdravlja, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić u Doboju gde je apelovao da građani pripreme objekte kako bi bila započeta dezinfekcija, uz napomenu da će zaostali objekti biti dezinfikovani u narednom periodu. Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je da je epidemiološka situacija u Doboju nesigurna.

Ekipe "Telekoma Srpske" vrše radove na uspostavljanju telefonskih veza, a u dijelu grada uspostavljena je fiksna telefonija.

Stanovništvu Doboja potrebna je hrana i pelene za bebe, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, pumpe za ispumpavanje, osnovni nameštaj i posteljina.


U opštini Brod na području naselja Liješće, Sijekovac i Brodsko Polje dva nadiru podzemne vode koje su počele ugrožavati stanovništvo. U naselju Liješće je evakuisano stanovništvo iz četiri kuće.

U Banjaluci snabdevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, a fiksna i mobilna telefonija su u funkciji.

U opštinama Laktaši, Oštra Luka i Šipovo stanje se normalizuje i vrši se dezinfekcija, odvoz kabastog smeća i čišćenje poplavljenih objekata.

U opštini Kotor Varoš trenutno je u prekidu snabdevnje vodom užeg dela grada. Put prema opštini Kneževo nije prohodan.

Voda se u Prijedoru povlači, iako je još prisutna u nižim zonama zbog podzemnih voda. Snabdevanje električnom energijom i vodom je normalizovano sem u naselju Baltine Bare. Svi putni pravci su prohodni.

Stradala dva dijalizna centra i mnogo ambulanti

 

Poplave su zadale veliki udarac zdravstvenom sistemu Republike Srpske, oštećenja su vidljiva na više zdravstvenih ustanova, a u Doboju i Šamcu su stradali dijalizni centri, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić. Bogdanić kaže da su poplavljeni suteren i prvi sprat u Domu zdravlja u Doboju, te pojedine ambulante porodične medicine, a oštećenja ima i Dom zdravlja u Bijeljini, kao i zdravstvene ustanove u istočnom delu Srpske.

 

"Dva dijalizna centra su stradala, u Doboju u potpunosti, dok su u Šamcu sklonjeni aparati, ali je prostor uništen. Međutim, dijalizni centri su građeni po modelu javno-privatnog partnerstva i mislim da su dobro osigurani", rekao je Bogdanić za "Nezavisne novine".

 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite već se obratilo Svetskoj banci za sredstva, koja su bila namenjena za rekonstrukciju nezavršenih porodičnih ambulanti, kao i za domove zdravlja, među kojima je i onaj u Doboju.

 

Bogdanić je istakao da ne očekuje pojavu i širenje zaraznih bolesti, ali su za svaki slučaj Klinički centar Banjaluka i Infektivno odeljenje u Doboju pripremili infektologe za svaki slučaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.05.2014. 21:13
nema brige poslace braca Rusi pomoc ....rece Dodik!!!!!hahahahahahahahhhhhhhhahah,dobice on sipurak ko i dosad sto dobiva od Rusa!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online